Sabiha Gökçen kimdir? Kısaca hayat hikayesi

Atatürk’ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen kimdir, ne yapmıştır? İşte Sabiha Gökçen’in kısaca hayatı ve başarıları.

Sabiha Gökçen kimdir?

Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da hayata gözlerini açtı. Babası Hafız Mustafa İzzet Bey, annesi ise Hayriye Hanım’dır. Annesini ve babasını küçük yaşta kaybetti. Mustafa Kemal Atatürk, Bursa ziyareti sırasında tanıştığı Sabiha Gökçen’i evlat edindi.

Sabiha Gökçen, sırasıyla Çankaya İlkokulu, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nde eğitim gördü. Havacılığa ilgi duyan Gökçen, 1935 yılında Türk Hava Kurumu’na bağlı Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi. Kırım’a giderek yüksek planörcülük eğitimi aldı. Daha sonra Eskişehir Askeri Hava Okulu’nda eğitim gördü. Atatürk, Gökçen’in uçuş konusundaki başarısından büyük mutluluk duymuştu.

1937 yılında başlayan Dersim Harekatı’nda görev aldı. Böylece, dünyanın ilk kadın savaş pilotu unvanını elde etti. Bir dönem Türkkuşu Uçuş Okulu’nda öğretmen olarak görev yaptı. ABD’nin Maxwell Hava Üssü’ndeki törende “dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” olarak seçildi. Sabiha Gökçen, 2001 yılında hayatını kaybetti.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı

İstanbul’da 2001 yılında faaliyete geçen havalimanına Sabiha Gökçen’in ismi verilmiştir. Pendik sınırlarında yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye’nin en işlek ikinci havalimanıdır.

Türkiye’nin ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, son röportajını bir Japon gazeteciye vermişti. Japon gazeteci, Gökçen’in vefatı sonrası yaptığı açıklamada, “Kendisini ziyaret ettiğimde yatağından kalkamayacak derecede hastaydı. Buna rağmen büyük bir nezaketle, Atatürk ile hatıralarını sormama şans tanıdı. Mülakat sırasında defalarca yatağına gitmesini ve biraz dinlenmesini istedim. Fakat evinden ayrıldığım ana dek sandalyesinde oturmaya devam etti. Yabancı bir gazeteciye karşı gösterdiği misafirperverliğini ve ruhunu içimde hissettim. Kalbim kederle dolu. Ama aynı zamanda Japon okurlara son mesajını aktaran kişi olmaktan buruk bir mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı. (1)

Kaynak

(1) “Atatürk’ün manevi kızı yaşamını yitirdi”, NTV, 22 Mart 2001


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın