Fransa’da 17 Kasım’da Sarı Yelekliler’in başlattığı protestolar sürüyor. Peki Sarı Yelekliler kimdir? Neden sarı yelek giyiyorlar? Talepleri neler? Fransa siyasetinin geleceğini nasıl etkileyecek?
1. Sarı Yelekliler kimlerdir?
Sarı Yelekliler için, herhangi bir siyasi gruba bağlı olmayan ve son derece heterojen yapıda bir eylemci grubu profili çizmek mümkün.
Gösterilerin başlangıç noktasını akaryakıta konan ek vergiler oluştursa da zamanla daha farklı noktalara da dikkat çekmekteler.
Macron hükümetinin geçtiğimiz aylarda yürürlüğe koyduğu kemer sıkma politikası, toplumda huzursuzluklara sebep olmuştu. Sarı Yelekliler, bu politikalara karşı çıkmakta ve bu söylemlerine de yansımakta.
Herhangi bir siyasi oluşumla bağı olmayan ve farklı görüşteki insanlardan oluşan Sarı Yelekliler, sosyal medya üzerinden organize oldu.
Priscillia Ludosky adındaki bir Fransız kadının akaryakıta konulan vergileri protesto etmek için internet üzerinden başlattığı imza kampanyası hızla yayıldı ve etkisi sokaklarda görülecek olan protesto hareketine dönüştü.
2. Neden Sarı Yelek?
Fransa’da kanuni olarak her araçta sarı yelek bulundurulması gerekiyor. Bu sebeple sarı yelekler hemen herkeste bulunuyor. Akaryakıt zammından şikayetçi olan araba sahipleri, sarı yeleklerini giyerek protesto gösterilerine katılıyor.
3. Protestolar neden başladı?
Protestoların başlamasının ana sebebi Macron hükümetinin akaryakıt zammı. Ancak bu biraz da zamanla birikmiş öfkenin bir anda patlamasıydı. Deyim yerindeyse akaryakıt zammı bardağı taşıran son damla olmuştu.
Macron hükümetinin politikalarına karşı Fransa’da halk arasında bir süredir rahatsızlık kendisini gösteriyordu. Sadece halk arasında değil, devlet yönetiminde de rahatsızlıklar oluştu. Geçtiğimiz Temmuz ayında Fransa Genelkurmay Başkanı Pierre de Viller, Macron’un ordu bütçesinden kesinti yapmasına karşılık istifa etti.
2014 yılında Fransa’da Hollande hükümeti tarafından İklim Enerji Katkısı adında vergi yürürlüğe girdi. 7 euro ile başlayan bu vergi, Macron hükümetinin aldığı kararla 2019 yılında 55 euroya çıkacak. Ve daha sonraki yıllarda yapılacak artışla beraber 86 euroya kadar da tırmanacak. Hükümetin buna karşı savunması ise şu oldu: “Ekolojiye geçiş”
Fakat birikmiş öfkenin beslendiği farklı uygulamalar da vardı. Macron’un servet vergisinde indirime gitmesi halkta büyük tepkilere yol açtı. Halkın ağırlıklı bir kesimi tarafından “Zenginlerin Cumhurbaşkanı” olarak nitelendiriliyor. Yapılan bir araştırmaya göre Fransa’da son 10 yılda en zengin 500 iş adamı servetini 3 kat arttırdı.
Macron, işçilerin maaşlarındaki vergi kesintilerinde artış yaptı. Öte yandan işçileri dezavtantajlı duruma getiren kanunları da yürürlüğe koydu.
Öğrencilerin yurt yardımlarından kesintiye gitti. Emeklilerden alınan vergileri de arttırdı.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.