Sezai Karakoç, 22 Ocak 1933 tarihinde Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya geldi. Babası Yasin Karakoç, annesi ise Emine Karakoç’tur. Aslında ailesi ona “Muhammed Sezai” adını vermişti, ancak nüfusa kayıt sırasında yanlışlıkla “Ahmet Sezai” olarak kaydedildi.
Babasının işinden dolayı öğrenimini farklı yerlerde sürdürmek zorunda kaldı. İlkokulu Ergani’de tamamlayan Sezai Karakoç, ortaokulu Maraş’ta parasız yatılı olarak tamamladı. Buradan mezun olduktan sonra lise öğrenimini Gaziantep’te yine parasız yatılı olarak tamamladı.
Lise yıllarında Necip Fazıl Kısakürek‘i yakından takip etmeye başladı. Onun çıkardığı Büyük Doğu dergisinin hiçbir sayısını kaçırmamaya özen gösteriyordu. İlk yazdığı şiirlerde Necip Fazıl’ın onun üzerindeki etkisi açıkça gözükmekteydi. Bu dönemde “Sabır” başlıklı şiiri Büyük Doğu dergisinde yayımlandı.
İstanbul’da felsefe okumak istemesine karşın, ekonomik durumundan dolayı bu isteğini gerçekleştiremedi. Parasız yatılı kısmı bulunmasından dolayı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi‘ne kaydoldu. 1955 yılında mezun olduktan sonra Maliye Bakanlığı Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi’nde çalışmaya başladı.
Maliye müfettişliği sınavını başarıyla geçen Sezai Karakoç, 1956 yılında müfettiş yardımcısı olarak görev yapmaya başladı. Bir süre sonra gelirler kontrolörü olarak İstanbul’a tayin edildi. Görevi dolayısıyla Türkiye’nin birçok bölgesini gezdi ve buralarda gözlem yapma fırsatını yakaladı.
Bir yandan memurluk görevini sürdürürken bir yandan da edebi çalışmalarını sürdürdü. Bu dönemde Mülkiye, Hisar, İstanbul, Şiir Sanatı dergilerinde şiirleri yayımlandı. Öte yandan Milli Gazete, Sabah ve Yeni İstanbul gazetelerinde fıkra yazarlığı yaptı.
Daha önce bir çok kez istifa edip dönmüşse de 1973 yılında bir daha geri dönmemek üzere memuriyet hayatını sonlandırır.
1960 yılında Diriliş dergisini çıkarmaya başlayan Karakoç, 1970 yılında Diriliş Yayınları‘nı, 1990 yılında ise Diriliş Partisi‘ni kurdu. Diriliş Partisi, üst üste iki defa seçime girmediği gerekçesiyle 1997 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Bu partinin yerine 2007 yılında Yüce Diriliş Partisi‘ni kurdu.
Sezai Karakoç, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü“ne layık görüldü.
SEZAİ KARAKOÇ’UN BAZI ESERLERİ
Mağara ve Işık
Tarihin Yol Ağzında
Gündönümü
İslam
Ruhun Dirilişi
Kıyamet Aşısı
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.