Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği nedir, ne iş yapar?

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, son yıllarda en popüler bölümlerden biri oldu. Üniversite tercihlerinin başlamasının ardından en çok araştırılan bölümlerden biri olan Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği nedir, mezunları ne iş yapar, maaşları ne kadar?

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği nedir?

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölümü, temelinde dil eğitiminin önemli olduğu havacılık ve işletme eğitimidir. Havacılığa dair dersler; ulaştırma, sivil havacılık, yolcu ve yük taşımacılığı gibi alanlarda bilgi sahibi olmayı hedefler. Havacılığın yanında işletmecilik eğitimi de verilir. İşletme derslerinin de olduğu bu bölümde her iki alanda da uzman, İngilizce bilen, bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişilere uygun eğitimler ve tecrübe sahibi olunabilecek staj imkânları sunulmaktadır. Sivil hava ulaştırma işletmeciliği genel olarak üssü idare edebilecek, ileri düzeyde yabancı dil bilen nitelikli öğrencilerin yerleştiği ve meslek sahibi olduğu bir ön lisans bölümüdür.

Ulusal ve uluslararası alanlarda, yerli ve yabancı havayolu şirketlerinde birçok çalışanı olan sivil hava ulaştırma işletmeciliğinin ülkemizde de istihdamı vardır. Özellikle yabancı merkezli havayolu şirketlerinde çok iyi derecede yabancı dil bilmek gerekir. Havacılık endüstrisinde de birçok terimin yabancı dil olduğunu göz önüne alırsak dil bilmenin gerekliliği öğrencilikten itibaren başlar.

Bütün dünyada çok önemli bir endüstri olan havacılıkta, nitelikli ve bilgili eleman yetiştirmek ciddi bir disiplindir. Yapı havacılık sektörüne hâkim çalışanlar için havacılık ve işletme eğitimi katiyen alınması gerekir.

Türkiye’de YKS sınavının ilk aşaması olan TYT sınavında 150-200 arası puanlarla yerleşilebilir. Eskiden yerleşmek için barajı geçmenin yeterli olduğu bu sınavda, güncel yerleştirme puanlarında değişiklik olabilir. Türkiye geneli sıralamada 1000000’un üzerinde devlet üniversitelerinde yerleşmek mümkündür. Daha düşük sıralamalarda da vakıf üniversiteleri alternatif olarak düşünülebilir. Eğitim süresi 2 yıldır. Ön lisans bölümüdür.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği dersleri

Genel olarak alınan dersler ve eğitimler şöyle sıralanabilir:

  • Mikro-makroekonomi
  • Tehlikeli Madde Lojistiği
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Havacılık Hukuku
  • Havacılıkta Güvenlik ve Emniyet
  • Yer Hizmetleri ve RAMP
  • Hareket ve Performans
  • Seyrüsefer ve Hava Trafiği
  • Havacılıkta Rezervasyon ve Bilet Satışı
  • Havacılık İngilizcesi
  • Bilgisayar ve Enformasyon

Bu ve benzeri birçok zorunlu ve modül derslerden başarı ile geçenlere sivil havacılık ulaştırma işletmeciliği diploması verilir. Bu sayede mezunlar, meslek hayatında aktif olarak yer alabilir.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliğinin dikey geçiş yapabileceği bölümler

2 yıllık bir eğitim programı olan sivil hava ulaştırma işletmeciliğinin 4 yıla tamamlanarak lisans eğitimine geçmesi mümkündür. Okunulan okula göre değişebileceği gibi bölümler de değişebilir. Bu bölümlere DGS ile başlanabilir. Sivil hava ulaştırma işletmeciliğinin dikey geçiş ile lisansa tamamlayabileceği bazı bölümler şunlardır:

  • İşletme
  • İşletme Yönetimi
  • Havacılık Yönetimi
  • Lojistik
  • Lojistik Yönetimi
  • Seyahat İşletmeciliği
  • Ulaştırma ve Lojistik
  • Uluslararası Lojistik

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ne iş yapar?

Sivil hava ulaştırma işletmeciliğinin iş tanımına gelecek olursak, sivil havacılık alanında her türlü operasyonel faaliyetlerde yer almak ve hizmet ederek görevini icra etmektir. Bu sayede idari ve operasyonel işlerin yürütülmesine katkıda bulunur. Bu disiplin sayesinde havacılık sektörü oldukça gelişmiş ve günümüzdeki hızlı ve devinimli sistemine sahip olmuştur.

Havayolu şirketlerinde yapı ve idari bölümden ziyade direkt olarak yolcularla irtibata geçmek, rezervasyon ve bilet satışları, uçak içi hizmetler, bagaj hizmetleri, uçak yükleme gibi görevlere sahip olmak da havayolu şirketinin vereceği iş tanımlarının arasında olabilir. Bununla birlikte çalışanların sorumlu olduğu veya olmadığı uçak, yolcu ve yüklerle ilgili bağlantı kurma ve problem çözme, organizasyonları sürdürme gibi görevlere de sahiptir.

Gerekli bilgiye sahip olanın az olduğu havacılık endüstrisinin, böyle bir bölüme her zaman ihtiyacı vardır. Geçerli olan teorik bilgilerin sivil hava ulaştırma işletmecileri tarafından pratiğe dönüştürülmesi havacılıkta önemlidir.

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği bunlarla birlikte birçok iş imkânlarına da sahiptir. Mezunlarının havalimanlarının dışında diğer havacılık otoritelerinde de iş yaptığı gözlemlenmiştir. Havayolu şirket bünyelerinde yer alan yer hizmetleri bölümünde, nakliye ve catering şirketlerinde, lojistik ve ulaştırma alanlarında da iş olanakları mümkündür. Devlet bünyesinde kamu memuru olmayı amaçlayan sivil hava ulaştırma işletmeciliği mezunlarının KPSS’de alacağı puana da dikkat etmesi gerekir.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği maaşları

Nerede ve nasıl imkânlara sahip olduğuna göre farklılık göstermekle birlikte sivil hava ulaştırma işletmeciliğinin maaşları genel olarak bellidir. Eğer kamu personeli olarak devlet bünyesinde çalışan bir memur olarak yerleşilecekse asgari ücret ve üstü bir maaş alınacağı kesindir. Genel olarak 5000-6000 TL arası maaş alınır. Eğer özel şirketlerin bünyesinde bir çalışan olmak hedeflenirse ilk başlarda asgari ücretle başlanır ancak zamanla yükselebilir. Verilen görevler ve mesai saatlerinin farkına göre devlet memuru gibi maaşlar da alınabilir. Genel olarak asgari ücret ve üstü bir maaş alıyor olarak kabul edebiliriz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın