Stefan Zweig, 1881 yılında Viyana’da dünyaya geldi. Babası varlıklı bir sanayici olan Moritz Zweig’di. Küçük yaşlardan itibaren iyi bir eğitim aldı. İngilizce, Yunanca, Latince, Fransızca ve İtalyanca öğrendi.
Lise yıllarında edebiyatla tanıştı ve daha çok şiirle ilgilendi. En çok etkilendiği şairler Hugo von Hormannsthal ve Rainer Maria Rilke idi. Küçük yaşta öğrendiği Fransızca sayesinde Verlaine ve Baudelaire’den çeviriler yaptı.
Üniversitede Felsefe öğrenimi gören Zweig, mezun olduktan sonra uzun bir yolculuğa çıktı. Hindistan, ABD, Küba ve Belçika gibi ülkeleri gezdi.
Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine ülkesine geri döndü ve gönüllü olarak orduya yazıldı. Savaş sırasında yaklaşık üç yıl boyunca arşiv memuru olarak görev yaptı. Başlangıçta savaş yanlısı bir tutum izleyen ve gönüllü orduya olarak katılan Zweig’in fikirleri, Galiçya cephesinde karşılaştığı manzara karşısında tamamen değişti. Bu değişen tutumunu o dönem yazdığı “Babil Kulesi” ve “Zorlama” adlı savaş karşıtı kitaplarıyla gösterdi.
Savaşın sona ermesiyle birlikte Salzburg’a yerleşti ve Frederike Von Winternit ile hayatını birleştirdi.
Almanya’da Hitler’in yönetimi ele geçirmesi, tüm Yahudiler için olduğu gibi Zweig için de zorlu bir sürecin başlangıcıydı. Naziler tarafından yakılan kitaplar arasında onun da eserleri vardı. Bunun üzerine ülkeden ayrılmak zorunda kaldı.
İngiltere’ye giden Zweig eşinden boşandı ve Lotte Altmann ile evlendi. Burada İngiltere vatandaşlığına geçti. Daha sonra farklı ülkelerde bir süre vakit geçirdikten sonra Brezilya’ya gitti.
14 Ocak 1942’de İkinci Dünya Savaşı halen devam ediyorken karısı ile birlikte uyku hapı içerek intihar etti. Zweig, Hitler’in İkinci Dünya Savaşı’ndaki ilerleyişinin durdurulamayacağını, bunun sonucunda da hayatın kendisi için çok zor olacağını varsaymıştı.
Stefan Zweig’in kitapları
Satranç
Olağanüstü Bir Gece
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
Bir Çöküşün Öyküsü
Ay Işığı Sokağı
Mecburiyet
Geçmişe Yolculuk
Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat
Mürebbiye
Yakıcı Sır
Amok Koşucusu
Üç Büyük Usta
Dünün Dünyası
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.