Millet İttifakı’nın İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu ile Cumhur İttifakı’nın İstanbul adayı Binali Yıldırım arasında yapılan ortak programda ‘Sayıştay raporları’ üzerine bir tartışma yaşandı.
İmamoğlu: ‘Sayıştay raporunda 753 milyon liralık bir zarar gözüküyor’
Yıldırım: ‘Öyle bir rakam yok, yalan’
İmamoğlu, “Sayıştay raporlarına baktığımız zaman 753 milyon liralık bir zarar gözüküyor” demiş; Yıldırım da “Sayıştay raporunda öyle bir rakam yok, bu yalan” ifadelerini kullanmıştı.
Tartışmanın ardından bazı medya organları tarafından Sayıştay’ın 23 Mayıs tarihli basın açıklaması gündeme getirildi. Sayıştay’ın açıklaması şu şekildeydi:
“Haberlerde yer alan açıklama ve yorumlarda 2019 yılı ile karşılaştırma yapılmaktadır. Oysa 2019 yılına ilişkin denetim süreci henüz başlamamıştır. 2018 yılı denetimleri ise henüz sonuçlanmamış olup, bu yıla ilişkin raporlama süreci devam etmektedir. Dolayısıyla hem 2018 hem de 2019 yılına ilişkin sonuçlanmış herhangi bir denetim bulunmamaktadır.”
Oysa İmamoğlu’nun canlı yayın sırasında gösterdiği rapor, Sayıştay tarafından 2018’in Ekim ayında açıklanan ve İBB’nin 2017 yılına ait hesaplarının denetimini içeren bir rapor.
Rapora Sayıştay’ın internet sitesinden ulaşmak için tıklayınız.
Öte yandan Satıştay’ın internet sitesinde İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ) ait raporları da yer alıyor.
İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri’ne (İETT) ait rapora ulaşmak için tıklayınız.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ) ait rapora ulaşmak için tıklayınız.
Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından, Sayıştay raporlarına dayandırdığı ve usulsüzlük yapıldığını öne sürdüğü kalemleri içeren bir tablo paylaştı.
İmamoğlu, “Belediye taşınmazları işgal olarak kullandırılıyor, işgaliyelerin sadece yüzde 20’si tahsil ediliyor” demişti.
İmamoğlu’nun söz konusu iddiası Sayıştay raporunda “Bulgu 6: Belediye Taşınmazların Ecrimisil Karşılığı Kullandırılması ve Ecrimisil Tahsilatlarının Düşük Olması” başlığında yer alıyor:
“Büyükşehir Belediyesinin ecrimisil karşılığı kullandırdığı yerlere ilişkin olarak yapılan incelemeler neticesinde, 2886 Devlet İhale Kanunu’na aykırı olarak 2738 taşınmazın ecrimisil karşılığı idare edildiği ayrıca ecrimisil tahakkuk ve tahsilat oranlarının da düşük olduğu tespit edilmiştir.
Yapılan incelemelerde Büyükşehir Belediyesi tarafından 31.12.2017 tarihi itibariyle 2738 adet taşınmazın ecrimisil karşılığı idare edildiği tespit edilmiş olup 2886 sayılı Kanuna aykırı olarak ecrimisilin, kira niteliğine büründürülerek geleceğe ilişkin olarak taşınmazın işgaline süreklilik kazandırıldığı ve bir kira tahsil yöntemine dönüştürüldüğü anlaşılmıştır.
Ayrıca 147.011.486 TL’si devreden tahakkuk ve 61.112.317 TL’si 2017 yılı tahakkuku olmak üzere toplam 208.123.800 TL’lik ecrimisil alacağının, yalnızca 44.016.230 TL’sinin tahsil edildiği ve dolayısıyla tahsilat oranının da %21,15 düzeyinde gerçekleşerek çok düşük kaldığı görülmüştür.”
Sayıştay raporunda yer alan diğer bulgulardan bazıları şu şekilde:
Başka Kurumlara Bedelsiz Devredilen Maddi Duran Varlıkların Hatalı Muhasebeleştirilmesi
İndirilecek Katma Değer Vergisi Hesabının Hatalı Kullanılması
İdareye Bağışlanan Taşınmazların Muhasebe Kaydının Yapılmaması
Kuruma Tahsisli Taşınmazlar ile Kurumun Tahsis Ettiği
Taşınmazların Muhasebe Kayıtlarına Alınmaması
Kurumun Mülkiyetinde ve Kullanımında Bulunan Taşınmazlara İlişkin Envanterin Oluşturulmaması
Tahakkuku Yapılan Bazı Alacakların Tahsili Gerçekleştiği Halde Tahakkukunun Kapatılmaması ve Terkin Edilmesi Gereken Tahakkuklardan Bazılarının Terkin Edilmemesi
AYKOME Kararları Doğrultusunda Ortak Programa Alınan Altyapı Hizmetleri İçin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Aktarması Gereken Payların Takibi ve Tahsilinde Yeniden Değerlemenin Eksik Yapılması
Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alım İhalelerinde Kıdem Tazminatı Karşılığı Ayrılmaması
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.