TCG Anadolu: Nerede yapıldı, kim yaptı, özellikleri neler?

TCG Anadolu, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi ve dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisidir. İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde inşa edilen gemi, 11 Nisan 2023 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Bu yazıda, TCG Anadolu’nun özellikleri, yetenekleri ve önemi hakkında bilgi vereceğiz.

TCG Anadolu nerede yapıldı?

Biraz önce de bahsedildiği gibi TCG Anadolu, İstanbul Tuzla‘da bulunan Sedef Tersanesi’nde inşa edilmiştir. Geminin yapımına 2016 yılında başlanmıştı. Geminin yapımında İspanyol askeri gemisi Juan Carlos I esas alındı. Geminin İstanbul Sirkeci’de halk ziyaretine açılması bekleniyor.

TCG Anadolu’nun özellikleri

TCG Anadolu, 230 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde ve 27 bin 436 ton deplasmanlı çok maksatlı bir amfibi hücum gemisidir. Gemi, tam yükte 20 buçuk knot azami sürate ve 16 knot ekonomik sürate sahip olup, ekonomik süratte 9 bin deniz mili menzile ulaşabilmektedir. Gemi, bin 200 personel kapasitesine sahiptir.

TCG Anadolu’nun yetenekleri

TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapabilecek SİHA’larla donatılmıştır. Bunun için Baykar tarafından geliştirilen kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA kullanılacaktır. Ayrıca, gemiye Bayraktar KIZILELMA muharip insansız uçak sistemi ve TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET hafif taarruz uçağı da konuşlandırılabilecek. Gemi, aynı zamanda helikopterler, zırhlı araçlar ve tanklar da taşıyabilmektedir.

TCG Anadolu’nun önemi

TCG Anadolu’nun Türkiye’nin deniz gücünü önemli ölçüde artıracağına şüphe yok. Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari bir tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin kriz bölgesine intikal ettirebilecek bir platform olacak. Gemi, ayrıca NATO görevleri için de bir güç aktarma faktörü olacak ve ittifakın gücüne katkı sağlayacak. Gemi, gerektiğinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekatlarında da tıbbi destek sunabilecek.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın