ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı’nda İran’a ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüklerini duyurdu.
Trump, İran’a ait insansız hava aracının, ABD donanmasına ait USS Boxer adlı amfibi taarruz gemisine bir kilometre kadar yaklaştığını ve geri çekilmesi yönündeki çağrılara uymaması üzerine vurulduğunu söyledi.
Son zamanlarda bölgede gerçekleşen tanker saldırına atıf yapan Trump, “Bu olay, İran’ın uluslararası sularda faaliyet gösteren gemilere karşı kışkırtıcı ve düşmanca hareketlerinin sonuncusu. ABD’nin personelini, tesislerini ve çıkarlarını koruma hakkı vardır” ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, gazetecilere verdiği demeçte ‘İnsansız hava aracı kaybetme konusunda hiçbir bilgilerinin olmadığını’ söyledi.
ZARİF: HATIRLATMA
Zarif, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hürmüz Boğazı’nda yaşanan olaya ilişkin göndermede bulundu.
Zarif, “Hatırlatma” başlığıyla İran, ABD ve Hürmüz Boğazı’nı işaretlediği bir haritayı paylaştı.
Reminder pic.twitter.com/mOOt9sG3ir
— Javad Zarif (@JZarif) July 18, 2019
İRAN, HAZİRAN’DA ABD’YE AİT İHA’YI DÜŞÜRMÜŞTÜ
Geçtiğimiz Haziran ayında İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Kuhmubarek kentinde ABD’ye ait insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğü açıklanmıştı.
İran, ‘hava sahasını ihlal ettiği’ gerekçesiyle uçağı düşürdüğünü duyurmuştu. ABD kanadından yapılan açıklamada ise ‘hava ihlali’ iddiası reddedilmişti.
Trump, düşürülen uçağa misilleme yapmak için askeri bir saldırı planlandığını, ancak ‘150 kişinin ölümüne yol açabileceği’ gerekçesiyle son anda vazgeçtiğini açıklamıştı.
İki ülke, bölgede petrol tankerlerine yönelik düzenlenen saldırılar konusunda da bir anlaşmazlık yaşıyor. ABD petrol tankerlerine yönelik saldırılardan İran’ı sorumlu tutarken, İran bu suçlamayı kabul etmiyor.
HÜRMÜZ BOĞAZI: NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Basra Körfezi ile Umman Körfez arasında bir bağlantı noktası oluşturan Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticareti için kritik öneme sahip.
Deniz yoluyla yapılan petrol taşımacılığının yüzde 40’ı bu boğaz aracılığıyla gerçekleşiyor.
2015 yılında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini açıklayan Trump, İran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırım başlattı.
Bunun üzerine İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ‘ABD’nin, petrol ihracatlarını engellemeye çalışması halinde Basra Körfezi’nde hiçbir şekilde petrol ticareti yapamayacağını’ söyledi.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.