Turgut Özal kimdir? Turgut Özal’ın hayatı

Turgut Özal, 13 Ekim 1927 tarihinde Malatya‘da dünyaya gözlerini açtı. Babası Mehmet Sıddık Özal, annesi ise Hafize Özal’dır.

Çocukluğunda askeri pilot olmak istiyordu, ancak kolundan sakatlanınca bu hayalinden vazgeçmek zorunda kaldı.

Pilotluk hevesi çocukluğu boyunca geçmeyen Özal, bir gün annesine şunları söylemişti: “Anne, kardeş de doğdu. Bir tane benim yerime doğur, ben pilot olamayacağım, o olur.” Oğlunun bu sözlerine üzülen Hafize Özal, “Oğlum pilottan çok uçarsın inşallah.” dedi. Gerçekten de ileride cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak ve yaptığı ziyaretlerle pilotlardan daha çok uçacaktı. [1]

EĞİTİM HAYATI
Özal ailesinin 1949 yılında Kurban Bayramı’nda çekildiği bir fotoğraf. Hafize Özal, Bozkurt Özal, Mehmet Sıddık Özal ve Turgut Özal (Fotoğraf: Milliyet gazetesi, 14.06.1984)

Öğrenim hayatına Silifke’de başladı. Babasının tayini Mardin’e çıkınca öğrenimini burada sürdürdü. Anne Özal, Mardin’deki eğitim sürecini şu sözlerle anlatıyordu:

“Turgut, ortaokulu orada bitirdi. Korkut da orada başladı ve orada bitirdi. Övünmek için söylemiyorum, sınıfın birincileriydi, her bakımdan. Bir tarih hocası vardı, ikisini de çıkarır, herkese gösterirmiş. ‘Bakın bunlar gibi olun’ diye. Çalışıyorlardı, başka şeyle uğraşmıyorlardı.

Bir işe başladı mı, mutlaka sonunu getirir. Bunun için çok az uyku uyur.”

Mardin Ortaokulu’ndan mezun olan Turgut Özal, liseye devam edecekti. Ancak o yıllarda Mardin’de lise yoktu. Bunun üzerine lise öğrenimini tamamlamak için Konya’ya gitti ve Konya Lisesi‘ne kaydoldu. Burada bir yıl okuduktan sonra Malatya’ya dedesinin yanına gitti. Bir süre burada öğrenim gördükten sonra babasının tayin olduğu Kayseri’ye gitti. 1945 yılında Kayseri Lisesi‘nden mezun oldu.

O dönem her üniversite ayrı ayrı sınav yapıyordu. Girdiği üç üniversitenin sınavlarını da kazandı. Tercihini ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) yana kullandı. Burslu olarak kaydolduğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Mühendisliği Bölümü‘nden 1950 yılında mezun oldu.

Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü’nde çalışmaya başlayan Özal, burada sekreterlik yapan Semra Hanım’la tanıştı. 1954 yılında Semra Hanım‘la evlendi ve bu evliliğinden Ahmet, Efe ve Zeynep adlarında üç çocuğu dünyaya geldi.

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) giderek Teksas Teknoloji Üniversitesi‘nde ekonomi üzerine eğitim aldı.

Askerlik görevini tamamladıktan sonra Devlet Planlama Teşkilatı‘nda (DPT) çalışmaya başlayan Özal, 1967 yılında DPT Müsteşarlığı‘na getirildi. Bir dönem Süleyman Demirel‘in danışmanlığını da yaptı.

SİYASİ HAYATI

Siyasete, Necmettin Erbakan liderliğindeki Milli Selamet Partisi‘nde atıldı. 1977 yılında yapılan genel seçimlerde MSP’den İzmir Milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi.

12 Kasım 1979 tarihinde Adalet Partisi (AP) Genel Başkanı Süleyman Demirel başbakanlığında kurulan 43. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde, Başbakanlık Müsteşarlığı ve DPT Müsteşar Vekilliği görevlerinde bulundu.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Bülent Ulusu başbakanlığında kurulan 44. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

1983 yılında Anavatan Partisi‘ni (ANAP) kurdu. Aynı yıl yapılan seçimlerde yüzde 45 oranında oy alarak birinci oldu ve başbakanlık koltuğuna oturdu.

1987 yılında yapılan genel seçimlerde bir kez daha birinci olarak başbakanlık görevini sürdürdü.

18 Haziran 1988 tarihinde düzenlenen Anavatan Partisi’nin 2. Olağan Kongresi’nde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Sağ elinden yaralanan Özal, kürsüye çıkarak “Allah’ın verdiği canı onun isteğinden başka alacak yoktur. Biz de ona teslim olmuşuzdur.” dedi.

1989 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu. TBMM’de yapılan oylama sonucunda 263 oy aldı ve 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Turgut Özal, 17 Nisan 1993 tarihinde hayatını kaybetti.

KAYNAKÇA

[1] Milliyet gazetesi, 14.06.1984


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın