Türk bilim insanları: İsimleri, buluşları ve çalışma alanları

Türk bilim insanları kimlerdir? Türk bilim insanları ve buluşları, çalışma alanları nelerdir? Bu çalışmamızda, geçmişten günümüze 12 Türk bilim insanının hayatını, buluşlarını ve çalışma alanlarını derledik. İşte Türk bilim insanları listesi…

Türk bilim insanları

Bilim insanıÇalışma alanı
FarabiFelsefe, Mantık, Astronomi ve Fizik
El CezeriMühendislik
Ali KuşçuAstronomi ve Matematik
Mimar SinanMimar
Uluğ BeyAstronomi ve Geometri
Piri ReisCoğrafya
Katip ÇelebiCoğrafya, Tarih ve Tıp
Cahit ArfMatematik
Gazi YaşargilTıp
Aziz SancarKimya
AkşamseddinTıp
Canan DağdevirenFizik
Türk bilim insanları ve çalışma alanları

Farabi

870 yılında Türkistan’ın Farab şehrinde dünyaya gelen Farabi; felsefe, mantık, astronomi ve fizik alanlarında çalışmalar yapmıştır. İslam felsefesinin kurucusudur. Yaklaşık 150 eseri vardır.

El Cezeri

1136’da Diyarbakır’da dünyaya gelen El Cezeri, özellikle robotlar üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekmiştir. Bilim tarihinde ilk robot yapan kişi olarak kabul edilmektedir. Öte yandan su kuvvetiyle işleyen çeşitli makineler yapmıştır.

[ilgiliMakale icerik_id=”10170″]

Ali Kuşçu

1403 yılında Semerkand’da dünyaya gelen Ali Kuşçu, astronomi ve matematik alanlarında çalışmalar yaptı. Bir dönem Uluğ Bey’in kurduğu rasathanenin müdürlüğünü yaptı. Daha sonra ise Uzun Hasan’ın yanına gitti. Barış görüşmeleri esnasında Fatih Sultan Mehmet’in dikkatini çekmiş ve onun teklifi sonucunda İstanbul’a gelmiştir.

Mimar Sinan

1489 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Mimar Sinan, dünya tarihinin en önemli mimarlarından biridir. Önceleri köprü kurmak ve kale onarmak gibi işler için çeşitli seferlere katılmış; daha sonra ise baş mimarlığa getirilmiştir. Mimar Sinan tarafından çok sayıda cami, mescit, saray, köprü, hamam ve kervansaray yapılmıştır. Bunlardan en önemlileri şunlardır: Şehzade Camii (“Çıraklık eserim” demiştir), Süleymaniye Camii (“Kalfalık eserim” demiştir) ve Edirne Selimiye Camii (“Ustalık eserim” demiştir.)

[ilgiliMakale icerik_id=”4237″]

Uluğ Bey

1394 yılında Sultaniye’de dünyaya gelen Uluğ Bey, astronomi ve geometri üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Hem Timur İmparatorluğu’nun sultanıdır hem de önemli bir bilim adamıdır. Semerkand’a o dönem için oldukça gelişmiş nitelikte olan bir rasathane açmıştır. Ayrıca çok sayıda bilim insanını yanına almıştır.

Piri Reis

1465 yılında Gelibolu’da dünyaya gelen Piri Reis, yalnızca Türk denizlik tarihinin değil aynı zamanda dünya denizlik tarihinin en önemli isimlerinden biridir. 1513 yılında dünya haritasını hazırladı. 1528 yılında ise ikinci dünya haritasını hazırladı. “Kitab-ı Bahriye” adlı eseri, bugün bile kullanılabilecek nitelikte bilgiler sağlamaktadır.

Katip Çelebi

1609 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Katip Çelebi; coğrafyadan tarihe, tıptan tasavvufa kadar çok sayıda eser verdi. Eserlerinin çoğu yabancı dillere de çevrildi. En önemli eserleri şunlardır: Cihannüma ve Keşfü’z Zünun.

Cahit Arf

1910 yılında Selanik’te dünyaya gelen Cahit Arf, matematik alanında önemli çalışmalarda bulundu. Hesse-Arf Kuramı‘nı geliştirdi. 1955 yılında ordinaryüs profesör unvanını aldı. TÜBİKTAK’IN kuruluşunda önemli katkıları olmuştur.

[ilgiliMakale icerik_id=”1508″]

Gazi Yaşargil

1915 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen Gazi Yaşargil, tıp alanında önemli çalışmalarda bulundu. Mikroteknikle omurilik yollarının açılım yöntemini bütün beyin ve omurilik cerrahisinde kullanmaya başladı. Ardından tüm dünyada bu yöntem kullanılmaya başlandı. ABD’de “Yüzyılın Beyin Cerrahı” olarak seçildi.

Aziz Sancar

Aziz Sancar

1946 yılında Mardin’de dünyaya gelen Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü‘nü kazandı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Teksas Üniversitesi’ne kaydoldu. Burada Moleküler Biyoloji alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. 1977 yılında Yale Üniversitesi’nde DNA onarımı üzerine çalışmaya başladı.

Akşemseddin

1389 yılında Şam’da dünyaya gelen Akşemseddin, tıp alanında çalışmalarda bulunmuştur. Tıp tarihinde mikrop konusuna değinen ilk kişidir.

Canan Dağdeviren

1985 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Canan Dağdeviren, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliğine seçildi. Böylece buraya seçilen ilk Türk oldu. Giyilebilir elektronik aletler üzerine araştırmalarda bulundu. Cilt kanserini 10 saniyeden kısa bir sürede teşhis eden cihaz geliştirdi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın