Kamuoyunda en sık sorulardan biri olan “Türkiye ekonomisi nereye gidiyor?” sorusunu, Prof. Dr. Veysel Ulusoy cevapladı.
Halk TV’de katıldığı canlı yayında Ulusoy şu açıklamalarda bulundu:
BÜTÇEYİ FAZLA GÖSTERMEK İÇİN MERKEZ BANKASI KARINDAN HAZİNE’YE 30 MİLYAR TL AKTARILDI
“Şu bir gerçek ki, Hazine’deki TL bazındaki kaynaklarımız hemen hemen tamamen borca bağlı. Yani Hazine tahvillerine bağlı bir şekilde yönetiliyor.
Biliyorsunuz Merkez Bankası’nın karından Hazine’ye aktarılan 30 milyar liraya yakın bir para vardı. Onu da bütçeyi fazla göstermek için kullandık. Dolayısıyla bir para darlığı var. Zaten Merkez Bankası ‘sıkı para politikası’ uyguladığı için kullanacağı fazla bir kaynak yok. Bu sebeple benzin gibi hızlı vergi gelirleri elde edilebilir ürünlere zam yapmak en kolayı. Bugün petrol yüzde yarımdan fazla bir düşüş kaydetti, buna rağmen bir zam yapıldı.
TÜRKİYE İSTİHDAM YARATMA KAPASİTESİNİ KAYBETTİ
Bu ay sanayi üretiminde yüzde 9.8’lik bir düşüş oldu. İşsizlikte de çok yüksek bir seviyelere geldik. Türkiye ekonomisi istihdam yaratma kapasitesini kaybetti. Bunu artık baskılı bir şekilde söylememiz gerekiyor. Bu, uzun dönemli bir sorundur. Benim beklentim, 3-4 yıla kadar eski istihdam seviyesine gelmek zor olacaktır. Gelir yaratma kapsamında da 10 yıl sürecek bir zorluklar zinciri yaşayacağımızı biliyorum.
Aslında azalan bizim uluslararası arenada rekabet gücümüzün pozisyonu, iktisat teorisindeki dış ticaret yapısının teknolojik durumu. Bunların yerine konulması çok uzun sürecektir.
Türkiye ekonomisi, 2019 yılı için ya 220 milyar doları elde edip borçlarını ödemesi ya da borçlarını ödüyormuş gibi yapıp tekrar yeniden finansa etmesi gerekiyor.
Ben hiçbir zaman umutsuzluğa girmedim, olan fotoğrafı ve metodolojiyi değerlendirdim. Nereden dönersek o kadar iyi olur.”
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.