Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 31 Mart yerel seçimlerinin ardından “Türkiye İttifakı” fikri ortaya atıldı.
Erdoğan’ın “Türkiye İttifakı” fikrine karşılık Cumhur İttifakı’nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli‘den “Bizim ittifakımız cumhurladır.” cevabı geldi.
2023 Türkiye’sini inşa edecek olan yine milletimizin bizatihi kendisidir.
Ülkemizin bekasını ilgilendiren meselelerde, siyasi görüş ayrılıklarımızı bir tarafa koyarak, 82 milyon hep birlikte TÜRKİYE İTTİFAKI olarak hareket etmeliyiz.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) 19 Nisan 2019
Bahçeli’nin sözlerinin ardından Erdoğan, Türkiye İttifakı’nı Cumhur İttifakı’nın farklı bir versiyonu olarak tanımladı.
Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, CNN Türk ekranlarında yayınlanan “Gece Görüşü” programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye İttifakı” fikrini değerlendirdi. İşte Selvi’nin açıklamaları:
“Türkiye’nin kendi içinde kavgaları ve tartışmaları bırakıp tek vücut olması gereken bir dönemde Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Kızgın demiri soğutalım ve Türkiye İttifakı oluşturalım’ dedi. Buna da çok büyük ihtiyaç vardı.
Türkiye İttifakı ile neyin kastedildiğine gelince; Türkiye’nin milli meselelerinde, dış politikada karşı karşıya olduğu güçlükler konusunda iktidar ve muhalefet denilmeden Türkiye’nin menfaatleri üzerine bir araya gelmek demektir.
Bu konu ortaya atıldığında muhalefet partilerinin de katkılarıyla bir noktaya gidecekti. Ancak Çubuk’ta Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı, bu iklimin bozulmasına yol açtı. Ama halen bu fırsatın kaçırılmadığını düşünüyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin zor bir dönemle karşı karşıya olduğunu görüp tüm taraflara Türkiye’nin birliği, bütünlüğü ve menfaatleri etrafında bir araya gelmeyi önerdi.”
Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek, Habertürk ekranlarında yayınlanan “Nedir, Ne Değildir?” programında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Meseleyi iki bölüme ayırmak gerekiyor. Yerel seçimler öncesinde ‘beka sorunu’ üzerinden dillendirilen bir siyaset anlayışı vardı. Sonrasında ise Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı bölgesel ve iç tehditler nedeniyle yeni bir paradigmaya ihtiyaç olduğu çok netti. Aslında biz bunu toplum olarak hep ifade ediyorduk. Bunun böyle gidemeyeceğini, bir şekilde herkesin kendini ifade edebileceği bir alanın oluşması gerektiğini söylüyorduk.
Önümüzde bütün siyasi partilerin mutabık kaldığı bir şey var: Dört yıla yakın bir süre içinde seçimlere girmeyelim ve Türkiye yürüyüşüne devam etsin. Ne Kılıçdaroğlu ne de Akşener erken seçim çağrısı yapmadı. Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Milli meselelerde elimizden geleni yapma durumundayız’ dedi. Sonrasında ise Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye İttifakı’nı dillendirmeye başladı.
Benim aldığım kulise göre, Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Akşener şöyle bir mutabakata varıyor: ‘Biz AK Parti’yi ve Türkiye’yi MHP’ye mahkum etmeyelim. Düşük yoğunluklu muhalefet anlayışına gidelim.’
KARAMOLLAOĞLU: PARLAMENTER SİSTEME DÖNME ARAYIŞI OLABİLİR
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, TV5 ekranlarında yayınlanan “Serbest Görüş” programında, “Türkiye İttifakı söylemi yeniden parlamenter sisteme dönme arayışı olabilir.” dedi.
Türkiye İttifakı, bir süredir sosyal medyanın da gündeminde. İşte sosyal medyada yapılan paylaşımlar:
İşte Erdoğan’nın Türkiye ittifakı çıkışının iki gerekçesi;
İMF ile anlaşıp sorumluluğu CHP’ye atmak.
Esad ile barışıp, CHP şart koştu demek.#türkiyeittifakı
— Sabahattin Önkibar (@sonkibar) 27 Nisan 2019
“İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” demişlerdi. İstanbul seçimlerini kaybedince“Türkiye İttifakı” arayışı içine girdiler. Üsküdar’da sabah oldu! Cumhuriyet Halk Partisi zaten İstanbul’u alarak Türkiye ittifakını kurdu. Size Saray ittifakı yakışır…
— Av.Mahmut TANAL (@MTanal) 26 Nisan 2019
Erdoğan: “Türkiye ittifakı”
Bahçeli: “Mutabakatın adresi zillet değil, cumhurdur.”
Görünen o ki; AKP elini verdi, kolunu alamıyor!..— İsmail Dükel (@ismaildukel) 1 Mayıs 2019
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.