Türkiye’nin borç yükü ne kadar?

Türkiye’de 2017 yılında reel sektörün iç ve dış borçları toplamı rekor seviyeye ulaştı: 2 trilyon 406.5 milyar lira. 2017 yılındaki gayri safi yurtiçi hasıla ise 3 trilyon 104.9 milyar lira oldu. 

Sözcü gazetesinden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, Türkiye ekonominin içinde bulunduğu durumun daha önce yaşanan ekonomik krizlerden en büyük farkı, reel sektörün borç yükü. Mayıs ayı itibarıyla şirketlerin iç ve dış borçlarının milli gelire oranı yüzde 77.5’e ulaştı.

Sadece reel sektörün bankalara olan borcu, 1 trilyon 849.1 milyar lirayı bulmakta. Aralarında önemli şirketlerin de bulunduğu çok sayıda şirket, borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bankalarla görüşme yapıyor.

Merkez Bankası’nın verilerine göre, reel sektörün uzun ve kısa vadeli dış borçlarının toplamı ise mayıs ayı itibarıyla toplam 114 milyar 565 milyon dolara ulaşmış durumda. Dolar kurunda görülen her bir kuruş artışla birlikte bu borcun yükü de artmakta.

Türkiye’nin toplam borç yükü de rekor seviyeye ulaşmış durumda: 3 trilyon 947,9 milyar lira. Bu rakamlara göre toplam iç ve dış borç yükü milli geliri aşıyor. Toplam borç yükünün milli gelire oranı yüzde 127 olmuş durumda.

Hazine’nin iç borcu 2018 yılı haziran ayı itibarıyla 561.2 milyar lira, dış borcu ise 408.6 milyar liraya ulaştı. Hanehalkı borcu ise mayıs ayı itibarıyla 509 milyar lira oldu.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın