Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi ‘Yavuz’, sondaj faaliyetlerine başladı

Fatih sondaj gemisinin ardından Yavuz sondaj gemisi de Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine başladı. 

Yavuz sondaj gemisi, Karpaz-1 kuyusunda petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başladı. 

Yavuz sondaj gemisinde KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile birlikte bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalara ilişkin önemli bilgiler verdi. 

Şu anda bin 710 metre sondaj derinliğine ulaşıldığını belirten Dönmez, “Burada yaklaşık 2,5-3 aylık bir program söz konusu. Öyle ümit ediyoruz ki hedef noktaya ulaştığımızda inşallah burada doğalgaz varlığına da ulaşmış olacağız” ifadelerini kullandı. 

Dönmez, Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin de KKTC’den alınan ruhsat bölgelerinde ve adanın güneyinde sismik araştırma faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Ağustos ayı içerisinde MTA Oruç Reis’in de Akdeniz’e gönderileceğini açıklayan Dönmez, “Böylece iki sismik, iki de sondaj gemisiyle Akdeniz’de bu çalışmaları sonuna kadar yapacağız” diye konuştu. 

Dönmez, Yavuz sondaj gemisinin dünya çapında sınıfının en iyi 15-16 gemisinden biri olduğunu belirtti. 

Yavuz sondaj gemisi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gözetiminde çalışmalarını sürdürüyor. 

Yavuz sondaj gemisi, 230 metre uzunluğunda olup genişliği 36 metredir.

BUGÜNE KADAR NELER YAŞANDI?

‘Türkiye’nin ilk sondaj gemisi’ olma unvanına sahip Fatih sondaj gemisi, Ekim 2018’de Alanya-1 kuyusunda sondaj çalışmalarına başlamıştı. İkinci arama çalışmasını ise Finike-1 adlı sahada sürdürüyor. 

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetlerinde bulunmasına Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden tepki gelmesi üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye’nin kıta sahanlığında sondaj yapmasına kimsenin karşı çıkmaması gerekiyor” açıklamasında bulunmuştu. 


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın