Uğur Dündar kimdir?

Uğur Dündar, 15 Eylül 1943 tarihinde İstanbul‘da dünyaya geldi. Babası Osman Dündar, annesi ise Ayşe Dündar’dır. Babasının memuriyetinden dolayı öğrenimini farklı okullarda sürdürmek zorunda kaldı.

Lise öğrenimini Vefa Lisesi‘nde tamamladı. Okul arkadaşları arasında Kemal Sunal ve Müjdat Gezen de vardı. Yükseköğrenimini ise İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü‘nde tamamladı.

TRT YILLARI

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra bir süre Etibank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda görev yaptı. Fakat, o gazeteci olmak istiyordu ve beklediği fırsat 1970 yılında karşısına çıktı. TRT tarafından prodüktör sınavı açılmıştı. Sınava girerek başarılı oldu ve TRT’de çalışmaya başladı. Burada bir İngiliz öğretmenin nezaretinde televizyonculuk üzerine eğitim aldı. Uğur Dündar’ın çalışma azmini ve yeteneğini beğenen hocası, onu Londra’ya çağırdı.

Uğur Dündar, Londra’ya giderek BBC‘de 7 ay boyunca “Televizyonda Yapım-Yönetim” üzerine kurs aldı. Türkiye’ye döndükten sonra TRT’nin spor bölümünde çalışmaya başladı. Bu dönem düzenlenen Akdeniz Olimpiyatları ile Münih Olimpiyatları’nın sunuculuğunu yaptı.

Spor bölümünde oldukça başarılı işler çıkaran Uğur Dündar, 1972 yılında “Yaşadığımız Günler” adlı bir program yapmaya başladı. 1974 yılında ise “İşte Hayat” adlı bir program yapmaya başladı.

1970 yılında Resmi Gazete‘de yazar olarak göreve başladı. Bu görevini 1986 yılına kadar sürdürdü.

1975 yılında yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı “İşte Hayat” filminde rol aldı.

Uğur Dündar’ın sunuculuğunu yaptığı “Günler Geçerken” adlı programının Milliyet gazetesindeki tanıtımı. (18.10.1977)

1977 yılında TRT ekranlarında yayınlanan “Günler Geçerken” adlı magazin programının sunuculuğunu yapmaya başladı.

Uğur Dündar, bir dönem İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nde ders verdi.

1986 yılında Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. 1992 yılında uzun yıllar görev yaptığı TRT’den ayrılmak zorunda kaldı. Bu ayrılık sebebini şu şekilde açıklamakta: “TRT’den siyasi nedenlerle, İsmail Cem’in ardından ayrılmak zorunda kaldım.”

ARENA

Uğur Dündar’ın 1992 yılında başlayan “Arena” programından bir kare.

TRT’den ayrıldıktan sonra Show TV‘ye geçti. Burada, 1992 yılında kült programlarından “Arena“yı hazırlayıp sunmaya başladı. Uzun yıllar boyunca sürdüreceği bu program, büyük beğeni toplayacaktı.

Üç yıl boyunca Show TV’de ciddi izlenme rakamları elde eden Arena, 1995 yılında Kanal D‘ye geçti. 2000 yılına kadar Kanal D ekranlarında yayınlandıktan sonra Star TV‘ye geçti. Öte yandan Uğur Dündar, Star TV Haber Genel Yayın Yönetmenliği görevini de yürüttü.

2000 yılına kadar Hürriyet gazetesinde kaleme aldığı köşe yazılarını, bu tarihten itibaren Star gazetesinde sürdürdü. Bir yıl burada yazdıktan sonra Sabah gazetesine geçti.

Star TV Haber Genel Yayın Yönetmenliği ve Star TV Ana Haber Bülteni Sunuculuğu görevini 2011 yılına kadar sürdürdü. Yılmaz Özdil de 2008 ile 2011 yılları arasında Star TV Ana Haber Bülteninin Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütmüştür. Bu dönemde, Star Ana Haber Bülteninin reytinglerinde büyük bir yükseliş görüldü. Bu sırada Arena programını Kanal D ve CNN Türk ekranlarında sürdürdü. 

2010 yılında, kendi yanında da görev yapmış olan gazeteci Nedim Şener tarafından “Uğur Dündar İşte Hayatım” adlı kitap yayımlandı.

2011 yılında Star TV’de canlı olarak yayınlanan Arena programında görevinden istifa ettiğini açıkladı. Kısa bir süre Artı Bir TV Ana Haber Bülteninde yorumcu olarak yer aldı.

Bir süre Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptıktan sonra, 2012 yılında Sözcü gazetesine geçti. Halen burada köşe yazılarına devam etmektedir. 2012 yılında “İyi Uykular Sayın Seyirciler” adlı kitabı yayımlandı.

2013 yılında Halk TV‘ye geçerek “Halk Arenası” adlı programın sunuculuğunu yapmaya başladı.

Sözcü gazetesindeki bir yazısında, Binali Yıldırım‘a hakaret ettiği gerekçesiyle 2015 yılında 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Cezası ertelendi ve bir yıl denetimli serbestlik süresi belirlendi.

2018 yılında “O Halde Biz Anlatalım” adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl Halk Arenası” programına 5 kez yayın durdurma cezası ve Halk TV’ye de 80 bin TL para cezası verildi.

2019 YILINDA HALK TV’DEN İSTİFA ETTİ

Dündar, 2019’un nisan ayında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Halk TV’den istifa ettiğini duyurdu. 2019’un aralık ayında Tele1 TV ekranlarında “Demokrasi Arenası” programını sunmaya başladı. 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın