Türk edebiyatının unutulmaz şairlerinden Ümit Yaşar Oğuzcan kimdir? Ümit Yaşar Oğuzcan’ın hayatı, edebi kişiliği ve eserlerini kısaca derledik.
Ümit Yaşar Oğuzcan, 22 Ağustos 1926’da Mersin’in Tarsus ilçesinde dünyaya geldi. Babası Lütfü Oğuzcan, annesi ise Güzide Oğuzcan’dır.
1946 yılında Eskişehir Ticaret Lisesi’nden mezun olan Oğuzcan, bankacı olarak çalışmaya başladı. Önce Osmanlı Bankası’na, ardından da Türkiye İş Bankası’na girdi. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yaptı. Daha sonra sırasıyla Yapı Kredi, İstanbul Akbank Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Bankası Yayınları Müşavirliği’nde çalıştı. 1977 yılında emekli olduğunda, Türkiye İş Bankası’nda Halkla İlişkiler departmanında müdür yardımcısı olarak görev yapmaktaydı.
Küçük yaşlardan itibaren edebiyata ilgi duydu. İlk şiirleri, “Yedigün” dergisinde yayımlandı. Daha sonraki yıllarda kaleme aldığı şiirleri ise “Varlık”, “Hisar”, “Büyük Doğu” ve “Türk’e Doğru” gibi dergilerde yayımlandı.
1960 yılında kendi adını verdiği bir yayınevi kuran Oğuzcan, bir dönem “Yergi-Dergi” adlı hiciv türünde bir dergi de çıkardı.
Ümit Yaşar Oğuzcan, 4 Kasım 1984 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
Şiirlerinde aşk, ölüm, ayrılık ve yalnızlık temalarına ağırlık veren Oğuzcan, günümüzün en çok okunan aşk şairlerindendir. 1973 yılında büyük oğlu Vedat’ın ölümünün ardından, şiirlerinde “ölüm” temasına daha çok eğilmiştir. Şiirlerinde Faruk Nafiz Çamlıbel‘in etkisi görülmektedir.
Ümit Yaşar Oğuzcan, Cumhuriyet döneminin en büyük halk ozanlarından olan Aşık Veysel‘in şiirlerini derlemiş ve “Dostlar Beni Hatırlasın” ismiyle bir kitapta toplamıştır.