Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarıyla tekrardan gündeme gelen yapısal reformlar kavramı nedir? Bu sorunun cevabını Ekonomist Atilla Yeşilada, Youtube kanalında yayınladığı bir videoda verdi. İşte Yeşilada’nın açıklamaları:
“Yapısal reformlar, Türkiye’nin sürdürülebilir, adil, cari açık ve enflasyon üretmeden büyüyebilmesi için alınması gereken tedbirlerdir.
Türkiye’nin daha hızlı, daha adil ve doğal kaynaklarını tüketmeden büyümesini sağlayacak tedbirlerdir.
En önemlisi emek piyasası. Emek piyasasının esnekliğini artırmamız gerekiyor. Kıdem tazminatı sorununun muhakkak çözülmesi lazım.
İkinci vergi reformları. Türkiye’de pek çok insan vergi ödemiyor, ödeyemiyor.
Üçüncüsü sosyal sigortalar reformu. Şu anda sosyal sigortalar batık. Normalde bir sosyal sigortalar sisteminin sağlıklı olabilmesi için en az üç çalışana bir emekli düşmesi lazım. Biz bu oranın altındayız. Sağlık sisteminin gözden geçirilmesi lazım.
En önemlisi bütün dünya bizim eğitim sistemimizi eleştiriyor. Yarın liselerden, üniversitelerden çıkan gençler yapay zekayla, nesnelerin internetiyle, sanayi 4.0’le uğraşmak ve bunlardan para kazanmak zorunda kalacak. Ama bizde böyle bir eğitim yok. Bizde ezbere ve üniversite sınavını kazanmaya dayanan bir program var. Türkiye’de istihdam edilen yetişkinlerin yüzde 70’i okulda öğrendiklerini iş yerinde kullanmıyorlar.”
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.