Türk edebiyatının unutulmaz yazarlarından Yaşar Kemal kimdir? Yaşar Kemal’in eserleri nelerdir? İşte Yaşar Kemal’in kısaca hayatı ve eserleri.
Yaşar Kemal hayatı kısaca
Gerçek adı “Kemal Sadık Gökçeli” olan Yaşar Kemal, 1926 yılında Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyünde dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren edebiyata ilgi duydu. İlk şiiri, henüz 16 yaşındayken “Görüşler” adında bir dergide yayımlandı. Ortaokulda eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Yaşar Kemal, bir süre boyunca ırgatlık, ırgat katipliği, memurluk, traktör sürücülüğü ve öğretmen vekilliği yaptı.
“Ağıtlar” adlı ilk kitabı 1943 yılında, “Pis Hikaye” adlı ilk hikaye kitabı ise 1946 yılında yayımlandı. 1951-1963 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazdı.
1950 yılında “Komünizm propagandası” yaptığı gerekçesiyle tutuklandı ve yaklaşık bir yıl cezaevinde yattı. 1955 yılında baş yapıtı olarak değerlendirilen “İnce Memed” adlı romanı yayımlandı. Bu eserinde, ağalık düzenine karşı çıkan insanların başkaldırışını destansı bir anlatımla aktarmaktadır.
1973 yılında Nobel Edebiyat Ödülü‘ne aday gösterilen Yaşar Kemal, böylece Nobel’e aday gösterilen ilk Türk yazar olma unvanını elde etti. 1974 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası‘nın kuruluşunda yer aldı ve ilk genel başkanı seçildi. Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015 tarihinde hayatını kaybetti.
Yaşar Kemal’in eserleri
- Sarı Sıcak
- İnce Memed 1. Cilt
- İnce Memed 2. Cilt
- İnce Memed 3. Cilt
- İnce Memed 4. Cilt
- Yer Demir Gök Bakır
- Ağrıdağı Efsanesi
- Kuşlar da Gitti
- Orta Direk
- Üç Anadolu Efsanesi
- Binboğalar Efsanesi
- Tek Kanatlı Bir Kuş
- Çakırcalı Efe
- Yılanı Öldürseler
- Bir Ada Hikayesi
- Teneke
- Ölmez Otu
- Al Gözüm Seyreyle Salih
- Deniz Küstü
Yaşar Kemal’in edebi kişiliği
Yaşar Kemal’in edebi kişiliği maddeler halinde şöyle:
- Yaşar Kemal, eserlerinde Çukurova insanının acılarını, sıkıntılarını, sömürülüşünü çarpıcı bir şekilde işler.
- Osmanlı döneminden kalma dengesiz toprak düzeni ve yöre insanının yaşadığı çatışmayı anlatır.
- Eserlerinde folklor yüklü bir anlatımdan yararlanır.
- Kendine özgü ve canlı bir dili vardır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.