Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni askerlik sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Milli Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulan yeni askerlik sisteminin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanması bekleniyor. İşte yeni askerlik sistemi hakkında detaylar…
ZORUNLU ASKERLİK 6 AYA İNİYOR
Yeni uygulama kapsamında zorunlu askerlik süresi, üniversite mezunu olmayanlar için 6 aya iniyor. Bu kişiler isterlerse 6 ayın ardından terhis olabilecek, isterlerse 6 ay daha askerlik yapabilecek. Askerliğini 6 ay daha sürdürmek isteyenlere belirli bir maaş verilecek.
BEDELLİ ASKERLİK: SÜREKLİ OLACAK VE HER YAŞ GRUBUNU KAPSAYACAK
Bedelli askerlik uygulaması artık sürekli hale getiriliyor ve herhangi bir yaş kısıntısı da bulunmuyor. Bedelli askerlik ücreti için sabit bir tutar belirlenmesi öngörülüyor. Halihazırda uygulandığı gibi bedelli askerlik için temel eğitim süresi 1 ay olacak. Öte yandan ilk etapta her yıl 145 bin kişi bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilecek.
YEDEK SUBAYLIK VE YEDEK ASTSUBAYLIK
Üniversite mezunları için yedek subay olma imkanı sürdürülürken, 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için yedek astsubay olmanın yolu açıldı. Askerliğini bu kapsamda yedek astsubay olarak yapan kişiler, görevlerini tamamladıktan sonra istedikleri taktirde sözleşmeli olarak TSK’da görev yapabilecek.
BEDELLİ ASKERLİKTE BAŞVURU SAYISI FAZLA OLURSA NE OLACAK?
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, NTV‘de katıldığı canlı yayında yeni askerlik sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Bedelli askerlik uygulamasının sürekli bir şekilde yapılmamasının yoklama kaçağı gibi durumların artmasına yol açtığını söyleyen Babüroğlu, “Bu durum şimdi gideriliyor. Bedelli askerlik artık süreklilik kazanıyor. Başlangıçta 145 bin kişilik bir kota uygulanıyor. Bunun nedeni TSK’nın insan kaynaklarındaki ihtiyaçtır” diye konuştu.
Babüroğlu, bedelli askerlik başvurularının 145 binden fazla olması halinde nasıl bir yol izleneceği konusunda da şu açıklamada bulundu: “145 bin değil de 300 bin kişi müracaat ettiğinde açıkta kalan kişilerin, daha sonra takip eden yıllarda kotada eritilmeye çalışılacağını düşünüyorum.”
PROFESYONEL ORDUYA GEÇİŞ
Babüroğlu, TSK’nın profesyonel orduya geçişi konusunda da açıklamalarda bulundu:
Soğuk Savaş sonrası dünyadaki tüm ordular, geleneksel yapı ve teşkilatlarında değişikliğe gitmek zorunda kaldılar. TSK da dış tehdit değerlendirmesini dikkate alarak, zorunlu askerlik sisteminden profesyonel askerlik sistemine geçişe doğru hızla adımlar atıyor. Çünkü artık silah sistemleri çok pahalı. Bu silah sistemlerini kullanacak askerin de profesyonel olmasında büyük yarar vardır. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi, silah sisteminin uygun bir şekilde kullanılarak ömrünün artırılması. İkincisi, olası bir muharebenin en etkili ve en kısa zamanda uygulanmasıdır.
Böylece TSK, dünyadaki diğer ordulara da uyarak artık profesyonel bir orduya doğru geçiş yapıyor. Profesyonel orduya geçtiğiniz zaman ordu mevcudunuzu azaltmak zorunda kalırsınız. Çünkü profesyonel askerin etkinliği, 6 ay ya da 12 aylık askerin etkinliğinden çok daha fazladır.
NATO, 2000’lere geldiğinde ordu mevcudunu 1990’a göre yaklaşık yüzde 22 azalttı. 2010’lara geliğinde NATO ve AB ülkeleri, 1990’a göre ordularını yüzde 40 kadar azalttı. Azaltınca etkinlikleri de azalmıyor. Daha çevik, daha küçük ve manevra kabiliyeti yüksek ordu hedefleniyor.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.