Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘tek tip askerlik sistemi’ olarak bilinen yeni askerlik sisteminin 24 Haziran’da yapılacak İstanbul seçiminden önce yasalaşacağını açıkladı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ‘tek tip askerlik’ sistemine ilişkin çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak.
Akar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ifade etmişti.
Yasanın kısa bir süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacağını belirten Akar, “Yeni askerlik sistemiyle ilgili tüm ayrıntılar internet sayfamızda var” ifadelerini kullanmıştı.
Zorunlu askerlik 6 ay
Yeni uygulama kapsamında zorunlu askerlik süresi altı aya iniyor. Bunun bir ayını temel eğitim süresi kapsıyor. Temel eğitim, bedelli askerlikten yararlananlar dahil herkes için geçerli olacak.
Altı ayın sonunda terhis olmak istemeyen kişiler, belirli bir maaş verilerek altı ay daha askerlik yapabilecek.
Üniversite mezunları için yedek subay olma imkanı yeni uygulamada da devam ediyor. Buna ek olarak lise ve ön lisans mezunları için yedek astsubay olmanın yolu açıldı.
Bedelli askerlik
Yeni uygulama kapsamında bedelli askerlikten yaş kriteri aranmaksızın herkes yararlanabilecek. Bedelli askerlikten yararlananlar sadece bir aylık zorunlu eğitim sürecinden geçecek. Bedelli askerlik ücreti ise 31 bin 343 lira olarak belirlendi.
Bedelli askerlik ücreti için belirlenen rakamda, her altı ayda bir memur maaşlarına gelen zam oranında bir artış yapılacak.
Bedelli askerlik uygulaması, sürekli olan bir uygulamaya dönüştürülecek.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.