Yeni eğitim sistemi: Bakan Ziya Selçuk anlattı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni eğitim sisteminin detayları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Milli Eğitim Bakanı Bakan Ziya Selçuk, CNN Türk’te yayınlanan 5N1K programında verdiği röportajda, ortaöğretim sisteminde yapılacak değişikliğe ilişkin, “Ortaöğretim tasarımıyla getirdiğimiz çerçeve, 2023 vizyonunun genel fotoğrafı ile çok yakından ilgili. Milli Eğitim Bakanlığı olarak yaptığımız her iş ve işlemi, 2023 vizyonunun birbirini destekleyen ve tamamlayan parçaları şeklinde hayata geçiriyoruz. Bu yüzden ilan ettiğimiz her yeni çalışmamız aslında büyük resme hizmet eden bir karakter taşıyor.” dedi.

‘Zamanın gereğini yerine getiriyoruz’

Eğitimin ekonomi ve demokrasiyle ilişkilendirilerek yürütülmesine gayret ettiklerini belirten Selçuk, “Bizim konvansiyonel, geleneksel bir bakış açısıyla eğitimi sürdürmemiz ve ortaöğretimin zamanının ruhunu dikkate almadan ilerlemesi halinde Türkiye’nin 2023 vizyonunu kaldıramayacağını biliyoruz. Bu, eskinin iyi ya da kötü olmasıyla ilgili değil. Bu, sadece zamanın gereğini yerine getirmekle ilgili bir konu.” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, değişikliğe ortaöğretimden başlamalarının sebebini ise şu şekilde anlattı:

“Biz, ortaöğretimin eğitim ve öğretim kademelerinden sorumlu olan bir kurum olarak, mezun profili anlamında, en son fotoğrafta bir genç olarak nasıl bir şey hayal ediyoruz ve bunun milli dinamikleri nedir, milli kimlikle bağlantısı nedir, evrensel değerlerle bağlantısı nedir, bütün bunların hepsini daha büyük bir çerçevede ele alıp ortaöğretimin ekonomiye daha uyumlu, mevcut üretim sistemleriyle daha güçlü bir ilişkiye sahip bir hale gelmesine çalışıyoruz.”

Ders sayısı neden azaltılıyor?

Bakan Selçuk, ders sayısının azaltılmasına ilişkin, ders sayısının az ya da çok olmasıyla ilgilenmediklerini belirterek, “Bizim daha çok nitelikle ilgilendiğimiz bir durum söz konusu.” ifadelerini kullandı.

PISA araştırmalarında üst sıralarda yer alan ülkeleri örnek gösteren Selçuk, “PISA araştırmalarında üst sıralarda yer alan ülkelerin tamamına baktığımızda, ortaöğretimde 6-7’den fazla bir dersi yok. Yani çocuklar belirli sayıda dersi daha derinlemesine alarak, o konuda daha fazla uzmanlaşarak eğitim görüyorlar.” diye konuştu.

Ortaöğretimde 16-17’ye varan ders sayısı olduğunun altını çizen Selçuk, “Öğrencilerin bu kadar dersi bu kadar sürede içselleştirmesi, anlamlandırması ve vakıf olması mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, yeni sistemdeki ders türlerini şu şekilde anlattı:

“Öğrencilerimiz zorunlu dersleri, seçmeli alan dersleri ve doğrudan seçmeli dersleri üç grup halinde kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda alabilirler. Ama asgari müşterekte bütün öğrencilerimiz için bir zorunlu alan var, sonra bir ortak payda var, en sonunda da kendi ihtiyaçlarına göre seçebilecekleri seçmeli dersler var.”


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın