Yılmaz Güney kimdir? Yılmaz Güney’in filmleri neler? Yılmaz Güney’in hayatı hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.
Yılmaz Güney kimdir?
Gerçek adı “Yılmaz Pütün” olan Yılmaz Güney, 1 Aralık 1937 tarihinde Adana’ya bağlı Yenice köyünde dünyaya geldi. Lise öğrenimini Adana Lisesi’nde tamamladı. Mezuniyetinin ardından İstanbul’a giderek bir süre Hukuk ve İktisat Fakültelerinde öğrenim gördü.
Atız Yılmaz ile tanışması
İstanbul’da olduğu dönemde yönetmen Atıf Yılmaz ile tanışan Yılmaz Güney, sinema dünyasına ilk adımı onun yanında atmış oldu. 1959 yılında “Bu Vatanın Çocukları” ile “Alageyik” filmlerinde başrol oyuncusu ve senarist olarak görev yaptı.
Bir yandan “Yeni Ufuklar” ve “On Üç” gibi dergiler de öyküler kaleme alan Güney, bir öyküsünde “komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle” bir buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevinden çıktıktan sonra sinema çalışmalarına devam etti. Filmlerde canlandırdığı karakterlerle halka arasında büyük bir sempati topladı.
1961 yılında yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın, senaristliğini ise Vedat Türkali’nin yapığı “Tatlı Bela” filminde rol aldı. 1965 yılında “Ben Öldükçe Yaşarım” filminde “Ahmet” karakterine hayat verdi. Bu filmde, daha sonra çok yakın bir dostluk kuracağı Tuncel Kurtiz’de yer alıyordu. Aynı yıl Münir Özkul, Yıldız Tezcan ve Avni Dilligil gibi isimlerin de yer aldığı “Gönül Kuşu” filiminde oynadı.
“Çirkin Kral” lakabını alması
Yılmaz Güney, 1966 yılında “Çirkin Kral” filminde “Metin” karakterini canlandırdı. Bu filmle birlikte halk arasında “Çirkin Kral” olarak anılmaya başladı. İyi karakterlerin yakışıklı, kötü karakterlerin çirkin olarak tasvir edildiği sistemi yerle bir etmiş; yeni bir düzen meydana getirmişti.
1967 yılında Nebahat Çehre ile hayatını birleştirdi. Fakat çift, bir yıl sonra boşandı. 1972 yılında Adana Koza Film Festivali‘nde “En İyi Erkek Oyuncu” olarak seçilmişse de, gelen baskılar üzerine daha sonra Cüneyt Arkın seçildi. Cüneyt Arkın, bu duruma tepki göstererek ödülü almadı.
12 Mart 1972’de gerçekleşen darbenin ardından hapse mahkum edildi. Bu süreçte “Güney” adında bir dergi çıkardı ve “Boynu Bükük Öldüler” adlı ilk romanı yayımlandı. Bu romanı, Orhan Kemal Roman Armağanı‘na layık görüldü.
1974 yılında Bülent Ecevit başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, genel af çıkarmasıyla birlikte cezaevinden çıktı. Cezaevinden çıktıktan sonra, öğrencilik yıllarından birbirini tanıyan iki arkadaşın yıllar sonra karşılaşması sonucunda ortaya çıkan toplumsal çelişkileri tasvir eden “Arkadaş” filmini çekti.
1974 yılında “Endişe” adlı filmin Adana’daki çekimleri sırasında, tartıştığı ilçe yargıcını öldürdüğü için 19 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Cezaevinde kaldığı dönemde yönetmenliğini Zeki Ökten’in yaptığı “Sürü” filminin senaryosunu yazdı. Filmde Tarık Akan, Tuncel Kurtiz ve Melike Demirağ gibi isimler de rol aldı. Filmin müziklerini ise Zülfü Livaneli besteledi.
1981 yılında cezaevinden firar ederek yurtdışına kaçtı. Senaryosunu yazdığı “Yol” filmiyle, 1983 yılında düzenlenen Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye‘yi kazandı. Yurda geri dönme çağrılarına karşılık vermeyince 1983 yılında vatandaşlıktan çıkarıldı. Aynı yıl “Duvar” filminin yönetmenliğini ve senaristliğini yaptı. Yılmaz Güney, 9 Eylül 1984 tarihinde Paris’te hayatını kaybetti.
Yılmaz Güney’in bazı filmleri
- Çirkin Kral Affetmez
- Umut
- Bir Çirkin Adam
- Hudutların Kanunu
- Duvar
- Arkadaş
- Endişe
- Sürü
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.