6 soru: ABD’nin Türkiye’ye yaptırım kararı ne anlama geliyor?

ABD yönetimi, Rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmamasını gerekçe göstererek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yaptırım uygulama kararı aldı. ABD’nin yaptırım kararı hakkında merak edilen soruları ve cevaplarını sizler için derledik.

1. ABD’nin yaptırım kararının yasal dayanağı nedir?

ABD’nin yaptırım kararı, 8 Aralık 2016 tarihinde ABD kongresinden geçen “Küresel Magnitsky Yasası”na dayanmaktadır.

2. Küresel Magnitsky Yasası nedir?

Bu yasa, dünya çapında yolsuzluk veya insan hakları ihlali yapan kişi ve kuruluşlara karşı ABD hazinesince yaptırım uygulanmasını sağlamaktadır.

Yasanın ismi, Rusya’da yolsuzluklara karşı mücadele eden ve 2009 yılında hapiste şüpheli bir biçimde hayatını kaybeden vergi denetmeni Sergei Magnitsky‘den gelmektedir.

3. Yasanın kapsamı nedir?

Yasa kapsamındaki yaptırımlar şunlardır: ABD’de bulunan varlıklara el konulması, seyahat yasağı getirilmesi ve ABD kurumlarıyla iş yapma yasağı getirilmesi.

4. Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar nedir?

ABD Hazine Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi tarafından uygulanacak olan yaptırımlar, hükümetlere yönelik ve gerçek ya da tüzel kişilere yönelik olmak üzere iki türlüdür.

Türkiye’ye yönelik yaptırımlar, “gerçek ya da tüzel kişilere yönelik olan yaptırım” kapsamında uygulanacak.

ABD Hazine Bakan Steve Mnuchin yaptırımlarla ilgili bir açıklama yaptı. Bu açıklamada, iki bakanın ABD’deki mal varlıklarının dondurulduğu ve ABD’de herhangi bir iş ve işlem yapmalarının yasaklandığı ifade edildi.

5. ABD daha önce hangi ülkelere yaptırım uyguladı?

ABD tarafından daha önce Küba, Suriye, İran, Kuzey Kore, Sudan ve Rusya’ya yaptırım uygulanmıştı. Rusya’ya uygulanan yaptırım “gerçek ya da tüzel kişilere yönelik yaptırım” kapsamındayken diğer ülkelere uygulanan yaptırım “hükümetlere yönelik yaptırım” kapsamındaydı.

6. Türkiye yaptırım kararına karşı ne yaptı?

ABD’nin yaptırım kararını almasıyla birlikte Türkiye’den bu kararı eleştiren açıklamalar geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter’dan, “Amerika’da bir malımız var; Fetö. Onu da orada bırakmayız, alacağız” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ABD’nin yaptırım kararına karşı tepkisi.

 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’nin yaptırım kararına karşı yaptığı açıklama.

Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın