AK Parti ile MHP arasında kurulan Cumhur İttifakı bitiyor mu?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında kurulan Cumhur İttifakı’nın biteceği iddiası gündeme bomba gibi düştü. Peki, Cumhur İttifakı sonlanabilir mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yaptığı bir konuşmada “Türkiye İttifakı” fikrini ortaya atmıştı.

BAHÇELİ: “BİZİM İTTİFAKIMIZ CUMHURLADIR”

Erdoğan’ın “Türkiye İttifakı” söylemine karşılık MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise “Kafamızdaki soru işaretlerini çoğaltmıştır. Ülke bazlı siyasi bir ittifak olamaz. Bizim ittifakımız cumhurladır” diye cevap vermişti.

Bahçeli’nin sözlerinin ardından Erdoğan, Türkiye İttifakı’nın Cumhur İttifakı’nın farklı bir versiyonu olduğunu belirtti.

ERDOĞAN: “YÜZDE 44 OY ALDIK.”, BAHÇELİ: “YÜZDE 18 OY ALDIK.”

İki lider arasında, partilerinin aldığı oy oranları konusunda görüş farklılığı ortaya çıktı. Bahçeli, 13 Nisan günü yaptığı açıklamada, partisinin oy oranının 18,81 olduğunu belirtti. Erdoğan ise 27 Nisan günü yaptığı açıklamada, partisinin oy oranının yüzde 44,4 olduğunu belirtti.

İki liderin belirttiği oy oranları toplandığında Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 63’e çıkmakta. Fakat resmi seçim sonuçlarına göre, Cumhur İttifakı yüzde 51 oranında oy aldı.

Gazeteci Fehmi Koru, Medyascopetv’de katıldığı “Açık Oturum” adlı programda Cumhur İttifakı’nın geleceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu. İşte Koru’nun açıklamaları:

“Partiler seçim sonuçlarını kendi içlerinde değerlendirirler. Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisinin aldığı sonucu değerlendirmiş olmalı. O tabloda görünen şudur: AK Parti’nin oylarında erime var. Vaktiyle elinde olan belediyelerin önemli bir bölümünü kaybetti.

O tabloda ikinci bir gerçek var. AK Parti’nin kaybettiği il ve ilçelerden bazıları ittifak ortağı olan MHP’ye kaybedilmiş oldu. 10 ildeki belediye ve 55 ilçedeki belediye AK Parti’den MHP’ye geçti.

Yapılan değerlendirme bunun üzerine oturuyor. Erdoğan, sanıyorum buradan bir adım ötesinin gelecek seçimlerde kendilerine çok daha ciddi sıkıntılar yaşatacağını gördü. Bu sebeple de bir tedbir olarak daha geniş bir ittifakın kendisi ve partisi için gerekli olduğunu gördü.

Türkiye İttifakı, böyle bir arayışın sonucu olarak telaffuz edilmiş bir formüldür. Sıcak demirin soğutulması, hem vaktiyle parti içinde herhangi bir şekilde kendileriyle sorun yaşamış olan isimlerle yakınlaşmayı hem bu arada muhalefete de el uzatabileceği bir şekilde yorumlamaya açık olan ifadedir.

MHP lideri Devlet Bahçeli, kendisiyle olan ittifakın bozulacağı ve ortağının başka açılımlar peşinde olduğu sonucu çıkardı. Buna karşılık ise meydan okuyucu bir dille bir karşı çıkış yaptı. Bunun üzerine de AK Parti Genel Başkanı ilk verdiği mesajdan geri adım attı.

AK Parti, MHP ile yakınlaştıktan sonra farklı bir dile sahip olmaya başladı. Bu da AK Parti’ye geleneksel olarak oy veren, büyük kentlerdeki seçmen tabakasını AK Parti’den soğutmaya başladı. Bu kayıpları, 31 Mart seçimlerinde yaşadı.

Erdoğan için bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimi çok önemli. Bu seçimde seçilemesi için ittifakın devamı gerekiyor. AK Parti ile MHP arasındaki ittifakın küçük darbelerle yıkılması bana göre mümkün değil.”


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın