Golan Tepeleri nerede? Golan Tepeleri sorunu nedir?

ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçtiğimiz günlerdeki açıklamalarının ardından Golan Tepeleri gündeme geldi. Peki, Golan Tepeleri nerede? Golan Tepeleri sorunu nedir? Golan Tepeleri kimin? İşte merak edilen soruları ve cevaplarını sizler için derledik. 

Golan Tepeleri’nin uzun bir aradan sonra tekrardan dünya gündemine gelmesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın, “İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanı geldi” şeklindeki sözleriyle gerçekleşti.

1. GOLAN TEPELERİ NEREDE?

Golan Tepeleri; Suriye’nin güneybatısında, İsrail’in ise kuzeydoğusunda yer alan stratejik konuma sahip bir bölgedir.

2. GOLAN TEPELERİ SORUNU NEDİR?

Golan Tepeleri’nin bir sorun olarak ortaya çıkışı, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı ile gerçekleşti. Bu savaş sırasında Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Sina Yarımadası’nı ele geçiren İsrail, Suriye’den Golan Tepeleri’ni de ele geçirmişti.

İsrail tarafından işgal edildiği sırada, bölgede yaşayan yaklaşık 80 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

3. ÖNEMİ NEDİR?

Bölge, bulunduğu konum itibarıyla hem güvenlik hem de su kaynakları bakımından stratejik öneme sahip.

İsrail, 1967 yılında gerçekleşen Altı Gün Savaşı’nda Mısır, Suriye ve Ürdün’ü altı gün içinde yenmiş ve bu ülkelerin bazı topraklarını işgal etmişti.

Savaşın başında, henüz harekete geçemeden Mısır Hava Kuvvetleri’ni neredeyse tamamen imha eden İsrail, ardından Suriye ve Ürdün’e karşı harekat düzenledi.

Savaş sırasında İsrail’in Suriye’de işgal ettiği bölge Golan Tepeleri oldu. Bölge, tepelik bir bölge olmasından dolayı Suriye topraklarına hakim konumda bulunuyor. Bu sebeple savaşın ardından İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) kararına rağmen buradan çekilmedi. İsrail, bu bölgeyi kendi savunması için stratejik öneme sahip bir yer olduğunu düşünüyor.

Öte yandan bölge, su kaynakları bakımından da oldukça zengin.

İsrail, işgal ettiği Golan Tepeleri’ni 1981 yılında ilhak kararı aldı. İsrail’in bu girişimi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 1’e karşı 141 oyla kınandı. Ertesi yıl ise BM’de İsrail’in “Barışsever bir ülke olmadığı için üyeliğinin askıya alınması ve tüm ülkelerin İsrail’e karşı ekonomik ve diplomatik boykot uygulamasını” öngören çağrı ve tavsiye nitelindeki bir karar tasarısı kabul edildi.

2000 yılında Golan Tepeleri’nin Suriye’ye iadesi konusunda bir müzakere süreci başlatılmışsa da başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

İsrail, bölgede otuzdan fazla yerleşim yeri kurdu.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın