İsrailli Gazete: Erdoğan’ın Kazanması İsrail İçin En İyisi

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinde yer alan bir köşe yazısında, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın kazanmasının İsrail için en iyi seçenek olduğu yazıldı.

İşte o köşe yazısından satır başları:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı rakipleri her zamanki gibi İsrail ile iş stratejisi yürütmekle suçluyor. Erdoğan, 60 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından sert bir söylemle İsrail’e saldırmış ve büyükelçisini çekmişti. Ancak muhalefet liderleri, ekonomik bağları sürdürdüğünden dolayı onu eleştirdiler.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ‘İsrail ürünlerini boykot ettiniz mi? Hayır. Mavi Marmara davasında verilen parayı geri iade ettiniz mi? Hayır.’ dedi.

İnce; Erdoğan’ın İsrail ile ‘gizli bir anlaşma’ yaptığını, tüm gergin olaylara karşın petrol ve tohum ticaretinin zarar görmediğini ifade etti.

Daha da önemlisi CHP, Aralık 2016’de İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkileri yeniden başlatan Mavi Marmara anlaşmasını iptal edeceğini belirtiyor.

CHP’den farklı olarak AK Parti, kendi seçim bildirgesinde Mavi Marmara anlaşmasını iptal etmekten bahsetmiyor. Tabii ki, ‘Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir’ ve ‘Filistin yalnız değildir’ gibi sloganlar içeriyor, fakat bu ifadelerin gerçekte ne anlama geldiğinden bahsetmiyor.

İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik kriz başladıktan sonra AK Parti, Meclis’te İsrail’le yapılan tüm anlaşmaların iptal edilmesini ve ekonomik bağların koparılmasını içeren bir yasa tasarısını reddetti.

NOT: Haretz gazetesinin 19 Haziran 2018 tarihli “In Turkish Elections, Erdogan Could Well Be Israel’s Best Bet” başlıklı analizin çevirisidir.


Yayımlandı

kategorisi

, , ,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın