Patriot nedir? Özellikleri nedir? S-400 ile arasındaki farklar neler?

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Patriot hava savunma sisteminin Türkiye’ye satışına onay verildi. Satışın tahmin edilen yaklaşık değeri ise 3.5 milyar dolar. Buna karşılık daha önce yapılan S-400 anlaşması konusunda Rusya’dan satışın her şekilde gerçekleşeceği açıklaması geldi. Peki Patriot hava savunma sistemi nedir? Özellikleri nelerdir? S-400 ile karşılaştığında hangi özellikleri öne çıkıyor ya da zayıf kalıyor? İşte tüm detaylar haberimizde. 

♦ Patriot nedir?

ABD’nin kararının ardından en çok merak edilen konulardan biri Patriot hava savunma sistemi oldu.

Patriot, ABD’deki Raytheon adlı şirket tarafından üretimi gerçekleşen ve 1982 yılında ABD ordusunun envanterine giren bir hava savunma sistemidir.

♦ Patriot’u hangi ülkeler kullanıyor?

Patriot füze savunma sistemini kullanan ülkeler şunlardır: ABD, İsrail, Almanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, İspanya, Hollanda, Tayvan, Bahreyn ve Mısır.

Son dönemlerde Patriot’ları aktif olarak kullanan ülke Suudi Arabistan oldu. Suudi Arabistan, Yemen’den Husiler tarafından atılan balistik füzelere karşı Patriot’ları kullandı.

♦ S-400 ve Patriot’un karşılaştırması 

S-400’ün menzili 200 km iken, Patriot’un menzili 160 km.

S-400’ün balisik füze tespiti ve vuruş mesafesi 60 km iken, Patriot’un 45 km.

S-400’ün radar tespit mesafesi 600 km iken, Patriot’un 150 km.

S-400’ün hazırlık süresi 5 dakikayken, Patriot’un 30 dakika.

♦ Patriot ve S-400’ün maliyeti ne kadar?

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Patriot’ların maliyeti yaklaşık olarak 3,5 milyar dolar civarında. Rusya ile yapılan anlaşmaya göre S-400’lerin maliyeti ise 2,5 milyar dolar.

♦ Türkiye, neden S-400 satın almıştı?

Suriye’de yaşanan iç savaşın neticesinde hava savunma sistemi kurma ihtiyacı hisseden Türkiye, bu konuda ilk olarak Çin‘e yöneldi. Çin’le anlaşma yapıldı, ancak ABD ve NATO’nun tepkilerinden dolayı iptal edildi.

Çin’le yaptığı anlaşmayı iptal ettikten sonra NATO müttefiklerine yönelen Türkiye, müttefiklerinden uygun bir teklif alamadı ve bu sefer de Rusya‘ya yöneldi.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın