PISA direktörü: Türkiye’de yoksul çocukların şansı kısıtlı

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’de yoksul aileden gelen çocukların sınavlarda şanslarının çok kısıtlı olduğunu söyledi. 

“Dünya Okulu: 21. Yüzyılın Okul Sistemi Nasıl Kurgulanmalı?” adlı kitabının tanıtımı için Türkiye’ye gelen Schleicher, Cumhuriyet gazetesinden Figen Atalaya röportaj verdi.

Türkiye’nin son 20 yılda eğitimde hem kapasite artırımı hem de kalite konusunda gelişme kaydettiğini belirten Schleicher, “Türk eğitim sistemi değişmeye başladı ve iyi bir yolda” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’deki eğitim sisteminde dar bir bakış açısının olduğunu ve öğrencilerin ağır bir sınav baskısı altında bulunduğunu belirten direktör, “Bunun nedeni iyi okul sayısının çok az olması. Türkiye’nin ‘en yakın okul her zaman en iyi okuldur’ anlayışını gerçekleştirmesi lazım” dedi. 

Schleicher, sınav sisteminin büyük ölçüde adaleti sağladığını, bütün çocukların aynı standartlar için yarıştığını ancak yoksul aileden gelen çocukların şanslarının çok kısıtlı olduğunu söyledi. Bunun ciddi bir sorun olduğunu belirten direktör, Vietnam’da en iyi öğretmenlerin en zorlu okullarda ders verdiğini belirtti. 

Türkiye’nin PISA sonuçları 

Türkiye, PISA 2015 yılı sonuçlarına göre 70 ülke arasında fen bilimleri alanında 52. sırada, matematikte 49. sırada, okumada ise 50. sırada yer almıştı. 

Sıralamada Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikler, Moldova ve Romanya gibi ülkeler Türkiye’nin önünde bulunuyor. 


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın