sigmund freud

Sigmund Freud kimdir? Kısaca hayatı ve eserleri

Sigmund Freud kimdir, eserleri nelerdir? İşte Sigmund Freud’un hayatına ve eserlerine dair bilinmesi gerekenler…

Sigmund Freud kimdir?

Alman toplum biliminin önde gelen isimlerinden olan Sigmund Freud, 6 Mayıs 1856 tarihinde Avusturya-Macaristan’ın Freiburg kentinde dünyaya geldi. Ailesi ekonomik sıkıntılardan dolayı 1859 yılında Viyana’ya taşındı.

Başarılı bir öğrencilik hayatı geçirdi. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra 1873 yılında Viyana Üniversitesi‘nde tıp okumaya başladı. Buradan mezun olmasıyla birlikte sinir hastalıkları uzmanı olarak çalışmaya başladı. Bir süre Dr. Theodor Meynert’in kliniğinde asistan olarak görev yaptı.

1885 yılında Paris’e giderek Jean Martin Charcot‘nun yanında çalıştı. Ondan hipnoz yöntemini öğrendi. Daha sonra histeri olarak adlandırılan sinir hastalığının tedavisinde hipnoz yöntemini kullandı.

Bir süre Berlin’de kaldıktan sonra Viyana’ya gitti. Burada özel hekimlik yaptı. Gelen hastalarına özel tedavi yöntemlerini uyguladı.

Daha sonra hipnoz yöntemini bıraktı ve Viyanalı bir doktor olan Joseph Breuer‘in öncülüğünü yaptığı bir tekniği kullanmaya başladı. Breuer ile birlikte bir kitap yayımladı. Bu kitapta, histeri gibi sinir hastalıklarının sebebinin fizyolojik değil psikolojik olduğu belirtildi. Bunun sonucunda psikanalizin temel ilkeleri ortaya çıkmıştır. İkili arasında daha sonra belli konular üzerine düşünce ayrılığı yaşanınca yollarını ayırdılar. Breuer, sinir hastalıklarının temelinde cinsel etmenleri görüğünü açıklamış; Freud ise bunu kabul etmemiştir.

Bundan sonra yalnız başına devam eden Freud, kendi tekniklerini geliştirmeye başladı. “Oedipus Kompleksi” ve “Düşlerin Yorumu” adlı kitaplar yayımladı. Yavaş yavaş etrafında belirli bir kitle toplamayı başardı. 1908 yılında ilk Psikanaliz Kongresi toplandı. Carl Gustav Jung tarafından İsviçre’de Freud Derneği kuruldu.

Nazizmin yükselişinin neticesinde kitapları yakıldı. Nazilerin 1938 yılında yönetimi ele geçirmesi üzerine Viyana’dan ayrılarak Londra’ya gitti. Ağız kanseri olan Freud, 23 Eylül 1939 tarihinde hayatını kaybetti.

Sigmund Freud’un bazı eserleri

  • Düşlerin Yorumu
  • Psikanaliz Üzerine Beş Ders
  • Totem ve Tabu
  • Psikanalize Giriş Dersleri
  • Yaşamım ve Psikanaliz
  • Uygarlı­ğın Huzursuzluğu
  • Narsisizmin İncelenmesine Giriş
  • Bir Yanılsamanın Geleceği
  • Kültür İçindeki Huzursuzluk

Kaynakça

George Ritzer, Jeffery Stepnisky, Sosyoloji Kuramları, Çeviren: Himmet Hülür, 1. Baskı, Ankara, De Ki Basım Yayım, 2014, s.33


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın