Kemal Kılıçdaroğlu kimdir?

Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 1948 tarihinde Tunceli’nin Nazımiye ilçesinde dünyaya geldi. Babası Kamer Kılıçdaroğlu, annesi ise Yemuş Kılıçdaroğlu idi. Kamer Bey, “Karabulut” olan soyadlarını 1950 yılında “Kılıçdaroğlu” olarak değiştirdi. Bunun sebebi, köydeki çoğu kişinin “Karabulut” soyadını taşıyor olmasıydı.

Annesinin ismi nüfus memuru tarafından yanlışlıkla “Yemuş” olarak yazıldı. Fakat çevresi tarafından hep “Nimet” adı ile seslenildi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN AİLE KÖKENİ

Ailesi köken olarak Kureyşan aşiretine mensuptur. “Kureyşan” kelime anlamı olarak “Horasanlı” anlamına gelmektedir. Selçuklu Hükümdarı Birinci Alaeddin Keykubad zamanında Horasan’dan gelerek Anadolu’ya yerleştiler. Kılıçdaroğlu ailesinin büyüğü Seyyid Mahmud Hayrani, Mevlana‘nın öğrencilerinden biridir ve türbesi Akşehir’de bulunmaktadır. Bir dönem Türk Tarih Kurumu (TTK) başkanlığını yapmış Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da Kureyşan aşiretinin Oğuzların Bozok kolunun Begdili boyundan gelen bir Türk aşireti olduğunu söylemişti.

EĞİTİM HAYATI

Kemal Kılıçdaroğlu, tapu memuru olan babasının tayini nedeniyle öğrenimini farklı okullarda sürdürmek zorunda kaldı. Öğrenim hayatına Van’ın Erciş ilçesindeki bir ilkokulda başladı. Daha sonra Tunceli ve Bingöl’ün Genç ilçesinde öğrenimini sürdürdü. 1967 yılında Elazığ Ticaret Lisesi‘ni birincilikle bitirdi.

Lise öğrenimi sırasında şiir yazmaya başladı. İlk şiiri açlık üzerineydi. Şiirlerinden bazıları Turan gazetesinde yayımlandı. Yaz tatillerinde ise yakınında bulunan tren istasyonuna giderek salata, yumurta ve soğan sattı.

Liseye başladığında hayali doktor olmaktı. Fakat liseyi bitirdiğinde sadece iki okulda sınava girebildiğini öğrendi. Biri Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Fakültesi, diğeri ise Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi idi. Her iki okulu da kazanan Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’ni, ya da bugünkü adı ile Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni, tercih etti. Okul arkadaşları arasında tanıdık bir isim vardı: Devlet Bahçeli. Kemal Kılıçdaroğlu, yıllar sonra CHP Genel Başkanlığı’na seçildiğinde Devlet Bahçeli bu durumu açıklayacaktı. Bahçeli, onun için şu ifadeleri kullanmıştı: “Kendileri okul arkadaşımdır. Başarılı bir öğrenciydi ve başarılı da bir bürokrat oldu. Şimdi ise başarılı bir siyasetçi olmasını bekliyoruz.” [1]

BÜROKRASİ HAYATI

Üniversiteden mezun olduktan sonra çalışma hayatına atıldı. Hesap uzman yardımcılığı sınavını kazanarak Maliye Bakanlığı‘nda çalışmaya başladı. Bir süre sonra hesap uzmanlığına yükselen Kemal Kılıçdaroğlu, 1983 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü’ne atandı. Burada, 1991 yılına kadar çalıştı; daire başkanlığı ve genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu.

1974 yılında Selvi Kılıçdaroğlu ile evlendi ve bu evliliğinden iki kız, bir erkek çocuğu dünyaya geldi.

1991 yılında Bağ-Kur‘a, 1992 yılında ise Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü‘ne (SSK) atandı. Bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nda müsteşar yardımcılığı görevinde bulundu. 1997 yılında buradaki görevinden alındı. 1999 yılında SSK Genel Müdürlüğü’nden emekli oldu.

SSK’YI BATIRDI MI?

SSK Genel Müdürlüğü süreci, CHP Genel Başkanı olmasının ardından sıkça gündeme getirilecekti. En çok da “SSK’yı batırdığı” iddiası öne çıkacaktı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun görev yaptığı süreçte dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından emeklilik yaşı düşürülmüştü. Emeklilik yaşı kadınlarda 34, erkeklerde 40 olmuştu. Bu durum ise SSK’nın bütçesine büyük bir yük yüklemişti. Kılıçdaroğlu’nun emekli olduğu yıl SSK 2 milyar 341 milyon TL açık vermişti. SSK’nın 2017 yılında verdiği açık ise 51 milyar TL’lik devlet katkısına karşın 24 milyar TL oldu.

Emekli olduktan sonra Türkiye İş Bankası‘da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaya başladı. Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi‘nde de ders verdi.

SİYASİ HAYATI

Milliyet gazetesi, 08.03.1999

1999 yılında yapılan genel seçimlerde Bülent Ecevit’in liderliğindeki Demokratik Sol Parti‘den (DSP) milletvekili aday adayı oldu. Ancak aday yapılmadı.

Kemal Kılıçdaroğlu, 2002 yılında yapılan genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi‘nden İstanbul Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girdi. 2007 yılındaki seçimlerde tekrar seçildi. Öte yandan CHP Grup Başkanvekili olarak görev yapmaya başladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli hakkında “yolsuzluk” iddiasında bulundu ve çeşitli belgeleri kamuoyuyla paylaştı. Bunun ardından Şaban Dişli görevinden istifa etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat hakkında, ortağı olduğu şirketin tırında eroin yakalandığı ve hayali ihracat yaptığı iddiasında bulundu. Uğur Dündar’ın moderatörlüğünde Dengir Mir Mehmet Fırat’la bir araya gelerek canlı yayında tartıştı. Daha sonra Dengir Mir Mehmet Fırat, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Yüzde 36 oy alarak Kadir Topbaş’ın gerisinde kaldı. 2004 yerel seçimlerinde yüzde 24 olan CHP’nin oyunu 12 puan artırmıştı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal‘ın 10 Mayıs 2010 tarihinde istifa etmesinin ardından düzenlenen 33. Olağan CHP Kurultayı’nda CHP Genel Başkanlığı‘na seçildi. Böylece CHP’nin 7. Genel Başkanı oldu.

2011 yılında yapılan genel seçimlerde CHP yüzde 25 oy aldı. CHP; 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde yüzde 24, 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde ise yüzde 25 oy aldı.

Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Haziran 2017 ile 9 Temmuz 2017 tarihleri arasında Ankara’dan İstanbul’a “Adalet Yürüyüşü“nü gerçekleştirdi.

24 Haziran 2018 genel seçimlerinde İYİ Parti ve Saadet Partisi ile birlikte Millet İttifakı‘nı kurdu. Seçim sonucuna göre, Millet İttifakı yüzde 33.94 oy aldı. CHP’nin aldığı oy oranı yüzde 22.64 oldu. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce‘nin aldığı oy oranı ise yüzde 30.64 oldu.

KAYNAKÇA

[1] “Bahçeli: Kılıçdaroğlu okul arkadaşımdı“, Hürriyet gazetesi, 25.05.2010, (Erişim Tarihi: 15.03.2019)

 

Yorumlar

“Kemal Kılıçdaroğlu kimdir?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın