Türk tarihinin en önemli ozanlarından olan Aşık Veysel kimdir? Aşık Veysel nereli? Aşık Veysel’in hayatı, eserleri ve edebi kişiliğini kısaca derledik.
Aşık Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1894 tarihinde Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Yedi yaşındayken çiçek hastalığına yakalandı ve iki gözünü kaybetti. Babası bir uğraş edinmesi için ona bir saz aldı. Saz çalmayı öğrenmesi için de Veysel’i Çamşıhlı Ali Ağa‘nın yanına gönderdi. Veysel, 15 yaşına geldiğinde saz çalmayı öğrenmişti artık.
Aşık Veysel, Esma adında bir kızla evlendi ve bu evliliğinden biri kız, biri erkek iki çocuğu dünyaya geldi. Ancak oğlunu henüz on günlükken kaybetti. Bir süre sonra ise Esma, tuttukları hizmetçiyle birlikte kaçarak onu bıraktı. İkinci evliliğini Gülizar adında bir kadınla yapan Veysel, ömrünün sonuna dek onunla yaşayacaktı.
Onun hayatındaki en önemli dönüm noktası, Sivas Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapan Ahmet Kutsi Tecer ile tanışmasıydı. Bu tanışmayla birlikte yurt çapında tanınmaya başladı. Cumhuriyetin 10. yıldönümünde Ankara’ya getirilen Veysel, ülkenin çeşitli yerlerindeki köy enstitülerinde saz öğretmenliği yaptı. 1965 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından “Ana dilimiz ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü” maaş bağlandı. Aşık Veysel, 1973 yılında hayatını kaybetti.
Cumhuriyet döneminin en büyük halk ozanlarından olan Aşık Veysel, şiirlerinde aşk, ölüm, kardeşlik, özlem, yaşama sevinci ve kardeşlik gibi temaları işlemiştir. Şiirleri Ümit Yaşar Oğuzcan tarafından derlenmiş ve “Dostlar Beni Hatırlasın” ismiyle bir kitapta toplanmıştır.
Unutulmaz halk ozanı Aşık Veysel’in Sivas’ın Şarkışla ilçesindeki evi 1982 yılından itibaren müze olarak ziyaretçilere açılmıştır. Burada ünlü ozanın kişisel eşyaları, şiirleri ve eserleri sergilenmektedir.