Recep Tayyip Erdoğan kimdir?

Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat 1954 tarihinde İstanbul’un Kasımpaşa semtinde dünyaya geldi. Babası Ahmet Erdoğan, annesi ise Tenzile Erdoğan’dır. Dedesi Tayyip Efendi’nin ismi verilmişti. Babası Ahmet Erdoğan, Rize’nin Güneysu ilçesinden İstanbul’a gelmiş ve Deniz Hatları’nda çalışmaya başlamıştı. Buradaki görevinden dolayı “Reis Kaptan” olarak anılmaktaydı. Ahmet Erdoğan’ın ilk evliliğinden iki erkek çocuğu, Tenzile Erdoğan ile olan ikinci evliliğinden ise iki erkek, bir kız çocuğu dünyaya gelmişti. Recep Tayyip Erdoğan’ın anlatımına göre, babası oldukça disiplinli ve otoriter biriydi.

LİSE VE ÜNİVERSİTE YILLARI

Öğrenim hayatına Kasımpaşa’da bulunan Piyale İlkokulu’nda başladı. Buradan 1965 yılında mezun oldu. Lise öğrenimini 1973 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi‘nde tamamladı. Ayrıca fark derslerini vererek Eyüp Lisesi‘nden de lise diploması aldı. Oldukça aktif bir lise hayatı geçiren Recep Tayyip Erdoğan, okulda düzenlenen çeşitli aktivitelere katılım sağlamıştı. Bir yandan okul futbol takımında oynuyor, bir yandan okulu temsilen münazaralara katılıyor, bir yandan da mehter takımında sancak taşıyordu. Ayrıca bir gazetenin düzenlemiş olduğu şiir yarışmasına katılmış ve birinci olmuştu.

Yükseköğrenimini Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bİlimler Fakültesi‘nde tamamladı.

FUTBOL HAYATI

Futbola olan tutkusu da oldukça yüksekti. Bir yandan eğitimini sürdürürken bir yandan da futbolla ilgilendi. İlk futbol oynadığı kulüp Erokspor oldu. Buradan Camialtı Spor Kulübü‘ne transfer oldu. Fakat babası futbol oynamasını istemiyordu. Bu dönemde babasından gizli bir şekilde antrenmanlara ve maçlara gidiyordu. Oynadığı futbolla dikkat çeken Erdoğan, bir süre sonra İETT Spor Kulübü‘ne transfer oldu. Yaklaşık 8 yıl boyunca hem İETT’de geçici işçi statüsünde çalıştı hem de İETT Spor Kulübü’nde futbol oynadı.

SİYASİ HAYATI BAŞLIYOR

Siyasi hayatı, henüz erken denilebilecek bir dönemde, lisede öğrenim gördüğü sırada başladı. O dönem oldukça faal bir öğrenci hareketi olan Milli Türk Talebe Birliği‘ne girdi. Abdullah Gül, Mehmet Ali Şahin ve Bülent Arınç gibi isimler de burada yer almıştı.

18 yaşına girmesiyle birlikte Necmettin Erbakan tarafından kurulan Milli Selamet Partisi‘ne (MSP) üye oldu. Burada kısa bir süre içinde sivrildi. 1975 yılında MSP Beyoğlu Gençlik Kolları Başkanı, ertesi yıl ise MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı olarak görev yapmaya başladı.

Recep Tayyip Erdoğan, 4 Temmuz 1978 tarihinde Emine Erdoğan‘la evlendi ve bu evliliğinden iki kız, iki erkek çocuğu dünyaya geldi.

1983 yılında zorunlu askerlik görevini tamamladıktan sonra, 12 Eylül döneminde kapatılan MSP’nin yerine kurulan Refah Partisi‘nde siyasi hayatına devam etti. 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı oldu. Ertesi yıl ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu.

İKİ SEÇİM KAYBETTİ 

1986 yılında yapılan seçimlerde Refah Partisi’nden milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi. 1989 yılında bu kez Refah Partisi’nden Beyoğlu Belediye Başkan adayı oldu. Ancak aldığı yüzde 22 oyla SHP’nin adayı Hüseyin Aslan’ın gerisinde kalarak seçilemedi.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

recep tayyip erdoğan
Milliyet gazetesi, 17.05.1998

27 Mart 1994’te yapılan yerel seçimlerde Refah Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı oldu. Seçim sonucunda yüzde 25 oy alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Görevi boyunca yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırım projesi gerçekleştirdi.

Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı ilk belediye meclis toplantısını, geleneksel saygı duruşu yerine Fatiha okutarak açması tartışmalara yol açtı. O dönem Milliyet gazetesinden Tunca Bengin’e verdiği röportajda, “Ben Fatiha ile açtım. Buna önce tepkiler oldu, sonra alıştılar. Şu andaki yönetimin böyle bir düşüncesi var mı, yok mu bilmiyorum. RP’de illa ‘meclisler böyle açılır’ diye ilke yok. Meclis başkanlarının takdirine bırakılmış olay. Devletin en büyük yasama organının açılışında bunun yapılmasının ne kadar isabetli olacağını görmek mümkün. İstemeyenler bunu görmüyorlar. Çok basit, sıradan açılış üsluplarıyla bunu gölgeliyorlar. TBMM Fatiha ile açılabilir, anormal bir olay değil” diye konuştu. [1]

Bu olay üzerine hakkında soruşturma açılan Recep Tayyip Erdoğan, yağmur duasına da çıkacağını açıkladı. [2] Hüseyin Besli bu süreci 32. Gün programında şu şekilde anlatıyordu: “Tayyip Bey’e, ‘Bombalama yöntemine başvuracak mısınız?’ diye soruldu ve bu yöntemi kullanmayacağını söyledi. Oradan arkadaşın biri ‘O zaman yağmur duasına mı çıkacaksınız?’ dedi. Erdoğan da ‘Olur, niye çıkmayalım?’ dedi. Böyle bir gelişme ondan sonra belediye başkanlığı boyunca ‘İşi yağmur duasına kaldı’ şeklinde yorumlandı. Bunlar ön yargıdan beslenmiş şeylerdi.”

Recep Tayyip Erdoğan, 6 Aralık 1997 tarihinde Siirt’te yaptığı bir konuşma sırasında okuduğu bir şiir sebebiyle yargılandı ve hapis cezasına mahkum edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine de son verildi. Pınarhisar Cezaevi‘nde 4 ay 10 gün hapis yattı. Öte yandan kendisine siyasi yasak da getirilmişti.

AK PARTİ KURULUYOR 

Recep Tayyip Erdoğan, 14 Ağustos 2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi‘nin (AK Parti) kuruluşunu gerçekleştirdi. Bu süreci 32. Gün programında Bülent Arınç şu şekilde anlatıyordu: “Yeni bir parti kurulursa kim genel başkan olmalı denildiğinde büyük bir ekseriyet Tayyip Bey’in ismini söyledi.”

2002 yılında yapılan genel seçimlerde AK Parti, yüzde 32 oy alarak birinci oldu. Siyasi yasağının bulunmasından dolayı başbakanlık görevini Abdullah Gül üstlendi.

TBMM’de yapılan yasal düzenlemeyle siyasi yasağı kaldırılan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt‘te yenilenen seçimlerde oyların yüzde 85’ini alarak milletvekili seçildi. Ardından Başbakan Abdullah Gül istifa etti.

Recep Tayyip Erdoğan, 15 Mart 2003‘te başbakanlık koltuğuna oturdu.

22 Temmuz 2007‘de yapılan genel seçimlerde AK Parti yüzde 46 oranında oy alarak yeniden birinci oldu. 12 Haziran 2011‘de yapılan genel seçimlerde AK Parti yüzde 49 oranında oy alarak üçüncü kez birinci oldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ 

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 51 oy alarak Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

16 Nisan 2017’de gerçekleştirilen referandumun ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi‘ne geçildi. Buradaki değişiklikle birlikte Cumhurbaşkanının partili olabilmesi mümkün oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 21 Mayıs 2017’de yapılan 3. Olağanüstü Büyük Kongre’de AK Parti Genel Başkanlığı‘na seçildi.

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 52 oy alarak tekrardan seçildi.

KAYNAKÇA

[1] Tunca Bengin, “Meclis Fatiha Okunarak Açılsın”, Milliyet gazetesi, 08.01.1996

[2] Arife Avcu, “Erdoğan’ın Umudu Yağmur Duası”, Milliyet gazetesi, 19.04.1994

Yorumlar

Bir yanıt yazın